От парламентарната трибуна съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че информацията на турски медии, че срещу двамата е издадена такава заповед заради антитурска кампания е била потвърдена от турското посолство пред БНТ.

Вчера първо беше разпространено официално съобщение от дипломатическата мисия на Анкара у нас, в което се казваше, че "такава забрана е факт", но по-късно оттам започнаха да отговарят, че засега нито могат да потвърдят, нито да отрекат.

Предлагам НС да предприеме необходимите действия, за да бъде поканен министърът на външните работи Даниел Митов да разясни, потвърди или отрече информация в медиите. Министърът следва да уведоми НС за предприетите от него действия до момента, както и мерките, които ще бъдат предприети”, каза Карадъйъ, след като вчера от ДПС настояха за официален документ с потвърждение.

Ще направя връзка с министър Даниел Митов, ако е възпрепятстван, да дойде негов заместник и да даде информация по поставения от вас въпрос, увери председателят на парламента Цецка Цачева.

Малко по-късно зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов, който беше в залата за ратифицирането на международно споразумение, заяви, че МВнР не разполага с официална информация от турска държавна институция за такова решение. Той увери, че от ведомството са отправили такова питане до Анкара и добави:

"В създалата се ситуация и поради големия обществен интерес по темата, бих призовал турската държава да ускори отговора на този въпрос и да излезе с официално становище - има ли такова решение, или няма".

Порязов обаче уточни, че турската държава не е длъжна да ни информира, ако български гражданин има забрана да я посещава, и остава нейно право да реши дали ще го направи и след запитването.

Той добави, че посланикът на България в Анкара получава указания от министър Митов и са в постоянна връзка, а премиерът Бойко Борисов е уведомен за създалата се ситуация.

От ДПС обаче заявиха, че е възможно да поискат създаване на временна комисия, която да изиска информация от службите, свързана с последните събития около партията.

Депутати: Ердоган казва, че харесва не Доган, а Местан

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред bTV, че това, което прави президентът Реджеп Ердоган, е много директно да бъде показано на турското население у нас кои са неговите любимци в България.

"На практика той казва - аз вече не харесвам ДПС и Доган, харесвам Лютви Местан. Това не е безобидно. Ердоган се меси във вътрешните ни работи не за първи път, прави го и по време на избори", добави Каракачанов.

Независимият депутат Георги Кадиев каза, че според него тази информация е контролирано пусната в определени турски медии, близки до Ердоган.

"Единствената полза от това действие е сигналът към българските турци от Анкара кого харесват в България - Местан, а не Доган", каза и той.

Друг независим депутат - Велизар Енчев, пък бе радикален, като заяви, че за пръв път е съгласен с ход на Ердоган. Той припомни публикация на "Хюриет" от миналата година за разкрита контрабанда с цигари от България, за което писа и наскоро и "Шпигел". 

"Според мен Пеевски дори трябва да бъде разпитан от турските власти заради твърденията, че той и "Булгартабак" са замесени в контрабанда на територията на Турция и може би на територията на "Ислямска държава", каза още Енчев, който определи Пеевски като "касичката на ДПС".

Отцепниците: Борисов пак да каже имало ли е натиск от Анкара

Има и други политици, които имат не само антитурски настроения и изказвания, а и доста предложения, които засягат Република Турция. До този момент не сме видели Турция да ограничава някой български политик, коментира пък независимият Хюсеин Хафъзов, който напусна ДПС и мина към новата партия на Лютви Местан.

Възможно е партньорските служби да имат повече информация, от тази, която ние притежаваме или някой в България да притежава, но прикрива. Нека премиерът още веднъж да потвърди кои турски държавници са му се обаждали, защото имаше информация, че президентът е звънял, а, до колкото аз знам, такова нещо няма.
Разговорът с турския премиер пък не е в този контекст, който беше изнесен
", добави Хафъзов по повод твърденията на Борисов, че Анкара го е притискала да защити Местан.

Според депутата може да стане сериозен дипломатически скандал, ако премиерът си позволи още веднъж да говори неистини.

Самият Делян Пеевски заяви, че ако наистина има такава забрана, то това показва, че позицията на Ахмед Доган (срещу декларацията на ДПС в защита на Турция след свалянето на руския самолет - б.р.) е била правилна и е постигнала целта си - да защити националните интереси.

АНКЕТА: Да иска ли София обяснение от Анкара за случая "Доган-Пеевски"?