По-рано днес турски медии съобщиха, че на почетния председател е забранено да влизат в съседката ни заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет". Пеевски пък е описан като медиен магнат, чиито медии са подели антитурска кампания, освен това можело да се окаже, че е в основата на контрабандата на български цигари в Турция.

Първоначално посолството на Турция у нас потвърди информацията със съобщение, но по-късно от там заявиха, че нито я потвърждават, нито я отричат.

"Във връзка с тиражираните в медиите твърдения, че спрямо мен е постановена забрана за влизане на територията на Република Турция, искам да заявя, че ако такава забрана е налице, тя показва по недвусмислен начин, че позицията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, която аз категорично подкрепям, е била правилна и е постигнала своята цел - защита на българските национални интереси", се казва в изявлението на Пеевски до медиите.

Депутатът заявява още, че дори да е бил малка част от този процес, се радва, че с действията си е допринесъл за запазване на целостта на партията и е препятствал ДПС да бъде поставено в услуга на чужди интереси.

"Фактът, че ДПС е и ще остане българска партия, очевидно среща своето противодействие. Но нито антибългарската позиция на Лютви Местан, подкрепяна и от посланика на Република Турция, нито каквито и да било административни забрани спрямо мен, могат да ме откажат да защитавам докрай националните интереси", декларира Делян Пеевски.

От ДПС вече коментираха, че очакват официален документ, който да потвърди, че срещу него и Ахмед Доган има забрана да влизат в Турция.

Засега няма реакция от българското Външно министерство.

АНКЕТА: Да иска ли София обяснение от Анкара по случая "Доган и Пеевски"?