Той уточни пред журналисти, че проекта са подписали народни представители от ГЕРБ, БСП, ДПС, ПФ и БДЦ, предаде БТА.

С подписите на общо 72-ма души в деловодството на парламента е внесено проекторешение за създаване на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на България.

Предвижда се комисията да е съставена на паритетен принцип от 16 народни представители - по двама от всяка парламентарна група, без участие на независими депутати. Това ограничение засяга 11 души, толкова са към момента в 43-ото народно събрание депутатите, които не членуват в парламентарни групи.
Сред независимите, най-много и най-отскоро, са бившите членове на ДПС - Лютви Местан и последвалите го петима депутати.

Предлага се председателят на временната комисия да бъде от ГЕРБ.

Казак добави, че за срок от два месеца комисията ще изиска информация от всички компетентни органи - МВнР, МВР, службите за сигурност. Според него тя трябва да изясни имало ли е действия за намеса от двете страна и дали и как са реагирали ли са и как съответните български органи.

Проекторешението е мотивирано с това, че „в публичното пространство е тиражирана информация за оказван натиск върху български политици, партийни активисти и представители на местните власти във връзка с дейността и решенията на български политически партии“, уточнява БТА.

Появили са се и твърдения, че определени български политически партии прокарват в България интересите на Руската Федерация. Тези твърдения будят тревога сред българското общество и поставят сериозни въпроси, свързани с националната сигурност, суверенитета и независимостта на вътрешната политика на България, се казва още в мотивите на вносителите.

За външна намеса в български партии се заговори по-усилено през декември м.г. около раздора в ДПС, довел до свалянето на Местан от лидерския пост и изключването му от партията.

Напоследък инициатива за парламентарно проучване спомена първо депутатът Мустафа Карадайъ, съпредседател на ДПС. По повод забраната Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция той предложи спецкомисия да проучи както самата забрана, така и изобщо „събитията от последните месеци“.

Обявеното днес проекторешение не е подкрепено от Реформаторския блок. А в понеделник ДСБ също предложи анкетна комисия, но такава, която да провери за чуждо влияние специално в ДПС и новата партия на Местан – ДОСТ.