В днешния си брой изданието публикува новина, озаглавена "Забрана за влизане в страната на проруски настроения Доган". Вестникът не цитира източник на информацията си.  

Първоначално за БНР от посолството на Турция в София потвърдиха потвърдиха информацията, че Ахмед Доган и Делян Пеевски имат забрана да влизат в Турция.

"Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт", заявиха в съобщение от турското посолство, цитирано от БНР.  

По-късно обаче пред Дир. БГ от дипломатическата мисия в София заявиха, че засега нито потвърждават, нито отричат тази информация. Служителка, която отказа да се представи с името си, не отговори на въпроса как тогава ще обяснят въпросното съобщение. 

Според медии в Турция мярката срещу Ахмед Доган е наложена заради "антитурските му позиции след кризата с руския самолет".

"Star", който е таблоид, е част от голяма медийна група заедно с едноименна телевизия. Информацията бе разпространена и от водещия всекидневник "Сабах". И двете медии се смятат за близки до президента Реджеп Тайп Ердоган.

"След кризата със сваления руски самолет, лидерът на партията на българските турци ДПС - Ахмед Доган, отново се показа като съветски агент. Той нанесе удар срещу подкрепящите Турция в ДПС, което доведе до забрана за влизане в Турция на него и на медийния магнат Делян Пеевски", пише в материала.

В него се подчертава, че забраната за влизане в Турция идва, след като Доган е заел антитурска позиция, а декларацията на тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан, довела до свалянето му от поста,  е определена като "подкрепа за Турция".

"На негово място Доган постави българин олигарх. В тази операция участваха основателят на ДПС и медийният магнат Делян Пеевски. Смяната беше тяхна инициатива", пише още "Star".

Допълва се още как медиите на Пеевски са подели масова антитурска кампания и са поставили на прицел дори посолството на Анкара.

Турският вестник припомня и публикацията на "Шпигел" със заглавие "Пеевски - айсбергът на корупцията" и нарича депутата "император на контрабандните цигари".

 

"Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция", допълва изданието.

И подчертава, че от 1997 година Ахмед Доган е осветен като агент на Държавна сигурност, но въпреки това е останал начело на ДПС. 

ДПС очаква официално потвърждение

Към момента очакваме да получим официално потвърждение от официален орган за забраната, разполагаме само с медийни информации, коментира пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ДПС Четин Казак, цитиран от „Фокус”.

Той подчерта, че трябва време да се запознае в детайли с истинността и мотивите за тази забрана, ако има такава. Затова ще коментира чак, след като имат потвърждение от компетентен орган. Казак уточни, че очакват официален документ.

Депутатът помоли да не се спекулира с това, че речта на почетния председател на ДПС е повод за тази забрана. И добави, че не е разговарял нито с Доган, нито с Пеевски и че няма информация един от двамата да е имал намерение да пътува към Турция.

"Турската държава е суверенна и няма дипломатическа практика, по силата на която две страни да се уведомяват за подобни решения предварително. Работим по случая и ще имаме активна дипломатическа комуникация. МВнР спазва всички правила и дипломатически изисквания, като това се отнася за всички български граждани", коментира пред Mediapool говорителят на Външни министерство Бетина Жотева.

Самият Делян Пеевски излезе с позиция, в която заяви, че ако има такава забрана, то тя показва, че позицията на Ахмед Доган е била правилна и е постигнала целта си - да защитава националните интереси.

Новината идва непосредствено, след като Лютви Местан обяви създаването на новата си партия - ДОСТ.

Междувременно днес Ахмед Доган беше награден с Почетен знак за лидерство "Стефан Стамболов".
 

АНКЕТА: Да иска ли София обяснение от Анкара по случая "Доган и Пеевски"?