В началото на месеца съдия Лилия Илиева от СГС не допусна регистрация на партията на Лютви Местан с мотива, че е етническа и че няма гаранции, че заложените в устава й цели ще се осъществят. Съдийката се мотивира с това, че ДОСТ е "абревиатура с определен емоционален заряд, произтичащ от значението на чуждицата с турски произход - "приятел".

От ДОСТ обаче определиха решението кат дискриминация, обжалваха и така делото стигна до ВКС. Според върховните магистрати тезата на СГС за "най-вероятни действия на етническа или верска основа" е само хипотетична.

В мотивите за решението, взето от докладчика Светла Чорбаджиева и състав Евгени Стайков и Ваня Алексиева, е записано:

"Представените по делото програмни документи и устав на ПП ДОСТ не дават основание да се приеме, че партията е образувана в ограничените рамки на етническа или верска група, затворена за хора, ценности и идеи извън нея. Напълно произволен е и изводът за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записа ни в устава на партията".

Върховните съдии посочват още, че партията е изпълнила всички изисквания на закона, за да бъде вписана – има необходимия брой учредите и членове.

Миналата седмица Върховната касационна прокуратура излезе със становище, че решението на СГС трябва да бъде отменено, защото е порочно и извън рамките на законосъобразността. От държавното обвинение обаче откриха и неясноти в документите и поискаха делото да бъде отложено, докато те не бъдат изяснени. 

ВКС обаче отхвърля тезата на прокуратурата, че по делото има доказателствен дефицит.

"Несъстоятелен е доводът за несъответствие на декларациите за индивидуално членство с изискванията на Закона за политическите партии (ЗПП). Констатациите за наличието на документи с поправки и зачерквания в единните граждански номера на някои от деклараторите, добавки и други външни недостатъци в проверените декларации са пренебрежимо малко в сравнение с броя на декларациите без външни дефекти – от проверените 970 броя в посочените два тома на делото поправки и зачерквания съдържат само 46 бр;", пишат магистратите.

Освен това те констатират, че от прокуратурата са чели стара редакция на ЗПП от 2009 г. и в него вече няма изискване в декларациите си учредителите да обявяват, че са български граждани.

Местан: Реабелитира се доверието, че България е правова страна

Решението на ВКС да регистрира ДОСТ е добра новина за България, защото с целите си тя се явява нов силен демократичен ресурс за развитието ни като откровена евроатлантическа държава, коментира пред БНР Лютви Местан, който подчерта, че ДОСТ ще бъде и откровена антиолигархична партия.

"То реабилитира доверието в страната като правова държава и доверието на последователите на новата партия, че в България като страна от ЕС конституцията и законите се прилагат еднакво за всички субекти – едно усещане, което с решението си СГС успя да дискредитира", каза бившият лидер на ДПС.

Той за пореден път определи обвиненията, че ДОСТ ще бъде етническа партия като абсолютно неоснователни. По думите му политическият мегдан за истинско съревнование за спечелване на доверието на българските граждани в Турция е отворен за всички партии.

ПФ и "Атака": Влиянието на Турция се засилва

Решението на съда за регистрация на ДОСТ ще доведе до пълна мобилизация на патриотичните сили, коментира председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, цитран от БТА. Според него решението е в ущърб на обществото.

"Обзаведохме се с още една протурска партия", добави той.

Колегата му от ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов допълни, че решенията на съда трябва да се уважават, но всички нормални партии трябва да изолират ДОСТ от политическия живот.

"В България няма място за партии, които са създадени от чужди държави, защото обслужват чужди интереси", каза още той и подчерта, че ДОСТ е създадена от турската държава.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също заяви, че решението на съда показва, че влиянието на Турция минава по различни канали - политически, съдебни, бизнес и др.

"В сегашната ситуация това е опасно, защото Турция е далеч от демокрацията", допълни той.