Илиева беше избрана в присъствието на медиите чрез системата за случайно разпределение на делата измежду 22 съдии, сред които и съдия Валерия Братоева, която натисна бутона, предаде БНР.

"Ако прецени, че има някои от основанията, които ГПК предвижда за отвод, може да си направи отвод. Това е право на съдията да прецени. Аз смятам, че по-скоро е изключение, но сега не мога да прогнозирам как съдията докладчик ще реагира в зависимост от това и как пред обществото ще бъдат представени определени факти. Съда ще трябва да действа съобразно закона, като запази пълната си независимост", коментира Братоева.

Това е първият случай на публично разпределение на дело, свързано с регистрацията на политическа партия. Материалите по делото са събрани в 24 тома.

Съдия Лилия Илиева трябва да се запознае с цялото дело, да види има ли пропуски в искането за регистрация и ако открие такива, да даде указания те да бъдат отстранени, ако не - да насрочи делото в открито заседание. На него ще стане ясно с какви темпове ще се движи делото. Ако трябва да се събират още доказателства, то ще бъда отложено, ако съдията прецени - може да го обяви за решаване, като законът определя 14 дни за написването на решението. И този срок, и едномесечният за насрочване на делото обаче не са задължителни.

Партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) подаде документи за регистрация на 28 април. Тогава Местан обяви, че има 12 000 заявления за членство.
Пресаташето на политическата формация Кристина Абаджиева днес уточни, че той ще коментира утре случайното разпределение на делото.

"Никой не може да спре регистрацията на ДОСТ, защото учредяването на тази партия е обективна необходимост, тя се е случила в сърцата на десетки хиляди български граждани", заяви миналата седмица Местан по повод призива на ВМРО да не бъде давана регистрация.

По думите му, ако съдът откаже такава, ще "направи голяма услуга" на партията и тя ще утрои подкрепата си. Местан изтъкна, че са подготвили всички необходими документи.