Лидерът на партията - Лютви Местан, трябва да убеди съдебния състав, че ДОСТ не е заплаха за националната сигурност и че Уставът й не се различава съществено  от основните правила за дейността на останалите партии в България.

Съдът може да отхвърли неговите тези и тогава лидерът на ДОСТ ще трябва да свика нова учредителна конференция. Това ще попречи на партията да участва на предстоящите президентски избори.

Пред журналисти, след края на заседанието на съда, лидерът на ДОСТ Лютви Местан заяви, че е уверен, че представените днес документи са изрядни. Той добави, че ДОСТ е силен ресурс за по-нататъшното развитие на България като евроатлантическа държава с реална демокрация, предаде БТА.

"Подаденото заявление е само формален израз на една много силна, реална, конструктивна воля на вече десетки хиляди български граждани, които учредяват политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност”, която ще работи за най-добрия публичен интерес на единна, неделима, демократична България”, заяви Местан, цитиран и от БГНЕС.

Попитан за Великобритания, Местан заяви, че отделянето й от Европейския съюз /ЕС/ не е краят на съюза, нито началото на края му. По думите му обаче много е важен въпросът кой би спечелил от разединена Европа.

На въпрос дали е удар по евроатлантизма Брекзит и дали ДОСТ би обединил усилията си с ДПС срещу крайно десните формации и евроскептицизма, Местан коментира, че „преди да се обединим, добре е с отговорно политическо поведение без двуличие да не даваме простор и основание за разгръщане а крайния национализъм и популизма”.

Запитан кой ще бъде следващият президент след Росен Плевнелиев, лидерът на ДОСТ коментира, че мандатът на Плевнелиев е бил достоен, защото е защитавал стратегическата линия българската вътрешна и външна политика страната ни да се развива като евроатлантическа държава.

„Без да знам кой ще бъде следващият български президент заявявам, че той трябва да отговаря на един основен критерий - да бъде още по-категоричен продължител на политиката на Плевнелиев по отношение на евроатлантизма“, добави Местан.

По отношение на това, че турският посланик Сюлейман Гьокче и зам.-председателят на партията на Ердоган са присъствали на учредяването на ДОСТ, Местан каза, че има информация, че посланикът е присъствал на конференции и на други политически сили в България.

Много често участват дипломати и посланици на други държави на конференции на други партии включително и през тази година, категоричен бе Местан.