Според държавното обвинение действията на съдията-докладчик при решението на Софийски градски съд са излезли извън рамките на законосъобразността, съобщи БТА.

Затова прокурорите смятат, че тъй като е порочно, то трябва да бъде отменено.

По тази причина поискаха делото да бъде отложено за събиране на допълнителни доказателства, но искането беше отхвърлено от съда. От обвинението посочиха, че заради неуважаването на искането за събиране на допълнителни доказателства не могат да приемат, че при учредяването на партията са били спазени всички изисквания на закона.

Не може да бъде установена датата на много от декларациите, има сгрешени ЕГН, поправки и видимо сходство между почерците в много от тях. Освен това един от учредителите още не е навършил 18 години към 10 април, когато беше учредителната конференция на партията. По делото не е приложен и пълният стенографски протокол от нея, нито графично изображение на символите на ДОСТ, допълниха от прокуратурата, цитирани от "Правен свят".

Върховният касационен съд ще произнесе решението си до края на юли.

Пред съдебния състав Местан заяви, че е силно огорчен от факта, че основният мотив, с който СГС е отказал да регистрира партията, са внушенията в обществото, че ДОСТ е етническа партия и би защитавала чужди интереси.

Той посочи, че ДОСТ е национална партия, която ще проповядва либерална демокрация и приема всички българи, независимо от етническия им произход. Местан добави, че над 20% от учредителите са етнически българи-християни.

На излизане от сградата Местан отказа коментар с мотива, че е дал писмено заявление в прокураторута, че няма да прави изявления до окончателното решение на съда, предаде БНР.

"Няма да правя коментари преди да чуем решението на съда. Съдът и без това е обект на много силни атаки от най-различни фактори, да го оставим да си свърши спокойно работата. Писменото ми заявление остава в сила", каза лаконично бившият лидер на ДПС.