Така независимият депутат потвърди информацията в турски медии, че бившият лидер на ДПС подготвя учредяването на нова партия в България. Той обаче категорично отрече тя да е "турска".
 
Цялата конкретика ще бъде обявена от г-н Местан следващата седмица. Тук съм, за да разсея всички съмнение и подозрения, че ще се създава турска партия в България. Това не е възможно, няма как да се случи партия, която е учредена в България и регистрирана в български съд да бъде наречена турска”, коментира Хафъзов пред журналисти, цитиран от "Фокус". 
 
Той подчерта, че новата политическа формация ще бъде българска, национална и либерал-демократична. 
 
Хафъзов отхвърли и твърденията на турски медии, че се е виждал с кмета на Текирдаг и съветника на валията на Одрин, като подчерта, че дори не е пътувал там. По думите му това е некоректна информация и може би се целяло нещо лошо, но имало разминаване или в превода, или в това, което добавят журналистите, когато интерпретират ситуацията. 
 
На въпрос къде се очаква да бъде обявена новата партия, той отговори: 
 
Тук, в София, ще бъде обявена. Предполагам, че или конкретно г-н Местан ще участва в някоя от медиите, а може и на брифинг. Това предстои да бъде изяснявано”.
 
Запитан за името на партията той каза, че са обсъждали няколко имена, около които все още се постига консенсус. Хафъзов уточни, че е трябвало да се обърнат към съда, за да потвърди уникалността на въпросните имена, но отказа да ги назове. 
 
Нека аз да не бъда този, който обявява. Следващата седмица г-н Местан ще обяви това още в понеделник, най-късно във вторник”, уточни депутатът. 
 
Междувременно, потърсен за коментар, самият Лютви Местан коментира пред OFFNews твърденията за нова турска партия с думите:
 
"Каква турска партия? В България има само български партии".
 
В същото време един от съпредседателите на ДПС - Рушен Риза, заяви, че всеки има право да прави партии, но у нас има 400 политически формации и това просто щяла да бъде 401-вата.