Някога се е смятало, че дяволът е бил леворък. Днес обаче хората са уверени, че леворъките са едни от най-талантливите представители на човечеството.

Всеки четвърти астронавт от мисията "Аполо" на НАСА е бил левичар. Четирима от петима дизайнери, създали компютрите "Макинтош", също са били левичари. Наблюденията показват, че хората, при които използват повече лявата си ръка, са особено добри в тениса, голфа, хокея, крикета - спортове, при които се удря с помощта на някакъв вид пръчка. Същевременно те страдат повече от дислексия, Алцхаймер и въобще заболявания, свързани със способностите на мозъка за запаметяване, съобщава БТА.

Повечето леворъки рисуват фигури, които гледат надясно. При близнаците често се наблюдава тенденция единият да си служи по-добре с лява ръка. Леворъките по-лесно се адаптират да виждат под вода.

Хората, при които водеща е лявата ръка, са особено добри в дисциплини като плуване, тенис, бейзбол и фехтовка. Леворъките обикновено достигат пубертета 4 или 5 месеца по-късно от хората, при които водеща е дясната ръка.

Според астрологията щастливият ден на леворъките е вторник. Говори се, че октоподите имат само едно дясно пипало. Според членовете на "Клуба на леворъките" те са по-интелигентни, изглеждат по-добре, имат по-богато въображение и повече разностранни таланти от хората, които си служат по-добре с дясната ръка.

Около 10% от населението на земята е от левичари. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстрите), въпреки че е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари (5,24% мъже, 4,76% жени). Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.

Повечето уреди и инструменти са направени за десничари, затова повечето левичари са принудени да се научат да ги ползват с дясната си ръка. Тъй като в повечето езици посоката на писане е отляво надясно, писането е много по-лесно за десничари, но за левичарите е по-трудно, тъй като за тях би било по-лесно да се пише отдясно наляво.

Счита се, че всеки 11-и жител на Земята е левичар. Такива са били Леонардо да Винчи, Грета Гарбо, Наполеон, Марк Твен.

Сред известните живи левичари се открояват имената на Бил Клинтън, Владимир Путин, Барак Обама, Пол Макартни, Джулия Робъртс, Брад Пит и съпругата му Анджелина Джоли, Никол Кидман, Стинг, Брус Уилис, Фидел Кастро, допълва БГНЕС.