На срещата си в японския национален парк Исе Шима вчера и днес лидерите на седемте са решили също да работят за постигането на силен и устойчив растеж, , предадоха Ройтерс и БТА.

Глобалният растеж

"Загрижеността относно рисковете" прилича на компромисен израз. Вчера японският премиер Шиндзо Абе предупреди, че е възможна световна финансова криза, подобна на тази, която се разрази през 2008 г. Но другите лидери от седморката не споделят чак такива опасения.

В заключителния документ се посочва, че лидерите се ангажират да не допускат "конкурентна девалвация" на своите валути и се отправя предупреждение срещу въвеждането на резки промени в обменните курсове.

Тази формулировка говори за компромис между Япония, която е заплашила да се намеси, за да спре внезапното поскъпване на йената, и САЩ, които по принцип са против интервенцията в пазарите.

"Глобалният растеж остава умерен и под потенциалния, а рискът от слаб растеж се запазва", се казва в комюникето от форума. В документа се подчертава, че глобалният растеж е "спешен приоритет" на държавите от седморката.

Лидерите са се съгласили да положат усилия Парижкото споразумение за климата от декември м.г. да влезе в сила до края на годината и да започне неговото прилагане. Това е съобщил висш служител в японското правителство.

Ройтерс цитира думи на германския канцлер Ангела Меркел, че на форума не е било обсъждано евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, но всички са заявили, че искат тя да остане член на съюза.

Бежанците - световно предизвикателство

Кризата с мигрантите, пред която е изправена Европа, е световен проблем, който трябва да бъде решаван в световен мащаб - за това са се съгласили лидерите в Исо Шима, предаде АФП.

"Г-7 признава, че мащабните придвижвания на мигранти и бежанци представляват предизвикателство за света, което изисква световен отговор", се казва в заключителния документ.

"Ние се ангажираме да увеличим световната помощ, за да отговорим на незабавните и дългосрочните потребности на бежанците, както и на общностите, които ги приемат", добавят лидерите. Те насърчават и финансовите институции и дарителите да засилят своята финансова и техническа помощ.

Настояването миграционната криза да бъде призната за глобален проблем, дойде от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. А три държави от Г-7 са пряко изправени пред бежанския поток: Германия, Италия и - в по-малка степен - Франция.

Срещу тероризма и трафика на хора

В Исе Шима е бил съгласуван и план за борба с тероризма. Изготвен след атаките в Париж, Брюксел, Истанбул и другаде, той е насочен против финансирането на терористични действия и радикализация. Предвидено е и подобряване на обмена на информация между държавите, сочат източници от ЕС, цитирани от ДПА.

Великобритания ще изпрати боен кораб в Средиземно море, който ще се включи в борбата срещу трафика на хора и оръжие от Либия. Това се очакваше да обяви на срещата британският премиер Дейвид Камерън, съобщи Ройтерс.

По-рано тази седмица ЕС одобри мерки в помощ на либийските ВМС и брегова охрана за справяне с трафикантите. Молбата за помощ бе отправена от правителството на националното единство в Триполи.

Говорител на британското правителство припомни снощи в Исе Шима, че в региона около Либия Лондон вече има четири свои бойни кораба.

Защита на културните ценности

Вчера френският президент Франсоа Оланд е предложил да се организира международна конференция за защита на застрашените от тероризма творби на изкуството, която да се състои при откриването на Лувъра в Абу Даби в края на годината, предаде Франс прес.

Оланд е заявил, че защитата на културното наследство от терористи и екстремисти трябва да има три приоритета: борба с контрабандата на културни ценности; организиране на приема на застрашени ценности (подобно на приема на бежанци), съхраняване на паметта за разрушените културни обекти.

"Терористите искат да унищожат историята. Борбата с тероризма е и борба за защита на цивилизацията", е заявил Оланд пред колегите си от Г-7. Той е припомнил разрушенията на културно-исторически ценности в Сирия, Ирак, Мали, Йемен и Афганистан.

В програмата на Г-7 за днешния ден е включена среща с представители на азиатски партньори на групата - Бангладеш, Виетнам, Индонезия, Папуа-Нова Гвинея и Шри Ланка. Ще има и сесия с участието на президента на Чад Идрис Деби, чиято страна понастоящем оглавява Африканския съюз.

Групата на седемте най-развити индустриални страни включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Тя се събира на най-високо равнище веднъж годишно; на форумите е представен и Европейският съюз.