Сигналът е и срещу представители на общинския съвет заради първия учебен ден в с. Калище, когато местната власт и родители се противопоставиха остро децата на бегълците да се учат заедно с местните ученици. По-късно бе решено, че децата на бежанците ще учат в кв. "Враждебна" в София.

Съмнението на държавната агенция за бежанците (ДАБ) е, че с действията си кмета и част от общинарите са причинили конфликт на ксенофобска и расова основа и така са погазили българското и международното законодателство за хората с хуманитарен статут.

Станимиров коментира обаче, че в ситуацията няма расизъм, а желание за спазване закона.
Според разпоредбите му бежанците трябвало да представят документ, че децата им са преминали успешно тримесечни курсове по български език.

Вчера стана ясно, че Българският червен кръст (БЧК) обмисля дали да отнеме отличието за хуманност, което в началото на май връчи на кмета.

Тази сутрин бежанците бяха изведени от Ковачевци, те ще бъдат настанени в общежитието в кв. Овча Купел в София.
Съветниците в Ковачевци приеха преди 2 дни декларация Националният детски екологичен комплекс в селото да бъде освободен от имигрантите там до 30 октомври.

Следобед от пресцентъра на образователното министерство съобщиха, че има готовност за приемането на децата в няколко столични училища.

"МОН продължава да очаква надлежна и точна информация от ДАБ за броя на децата на бежанци, тяхната възраст и националност. Министерството очаква от ДАБ и информация в кое свое териториалното поделение ще настани деца след напускането на с. Ковачевци", пише в съобщението.

ДАБ трябва да представи документите, с които удостоверява пред регионалните инспекторати по образованието организирания курс по български език за децата на бежанците, за да могат да продължат образованието си в български училища.

"Посещаването на училище оказва изключително ползотворен ефект за успешната интеграция и социална адаптация на деца, преживели военни конфликти и кризи, изгубили дом и близки членове на семейството", отбелязват от МОН.

Към момента децата, търсещи или получили международна закрила, записани в училище за учебната 2014/2015 г. в страната е 97, като най-много са София-град - 83 деца.
За миналата 2013/2014 учебна година децата, обучаващи се както на територията на област София-град, така и на област Сливен, са 61.