Представители на фамилията на Кирил Рашков са правили огледи на три къщи в селото с намерението да ги купят и да се заселят тук, каза за БТА кметът Николай Копринков.

Село Труд се намира на 11 км северно от Пловдив по пътя за Карлово.

"Искам да разбера подробности и да говоря със собствениците, не искам да насаждам омраза, но Рашкови не са добре дошли тук", коменира той.

Информацията, че Рашкови възнамеряват да се преселят в Труд дошла от кардараши от техния клан в селото. Те потвърдили пред Копринков, че представители на семейството са правили огледи.

Кметът прекъснал отпуската си и дошъл на работа, за да проучи ситуацията.

"Цял ден ми звънят по телефона, а в кметството идват хора и питат какво ще правим, колеги кметове ми се обаждат за подкрепа. Имаме буйни младежи в селото, те заявяват, че са готови да колят, бесят и трепят", обясни Копринков.

Той е категоричен, че Рашкови трябва да разберат, че не трябва да купуват къщи в селото, защото "Катуница ще им се види като розов сън".

Едната от къщите се намира срещу параклиса в селото. Тя е чисто нова, а на оградата и виси табела "Продава се".

Ще се вдигнем на бунт, не ги искаме, казват съседи на имота. А младите хора в селото са категорични, че ако Рашкови се заселят в Труд, ще стане "втора Катуница".

Самият Кирил Рашков в момента е в ареста във връзка с разбит канал за наркотици, макар срещу него да бяха повдигнати обвинения само за притежание на живак.

"Засега сме в Пловдив", коментира дъщеря му Събка Рашкова.

На 23 септември 2011 г. в пловдивското село Катуница, след свада с клана Рашкови, бе прегазен от микробус 19-годишният Ангел Петров. При последвалите размирици в селото сърцето на приятеля му Павел Толев не издържа и той почина. Жителите на Катуница възстанаха и раздадоха правосъдие, като изгориха палатите на ромската фамилия.

Пет месеца след размириците, в началото на 2012 г., Кирил Рашков бе осъден заради закана за убийство срещу вуйчото на прегазения Ангел Веселин Христев и приятелката му. Внукът му Ангел Рашков, също бе арестуван за заплахи с убийство. Той получи ефективна присъда от 8 месеца.

Напрежение срещу ромски семейства има и в град Бяла черква. От няколко дни там жителите на града протестират с искане ромски семейства да бъдат изселени, защото предизвиквали проблеми.