Разкопките на Националния исторически музей /НИМ/ се водят от археолога Филип Петрунов, съобщават от музея.

Това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта /първият бе открит през 2011 г./, и третият - в България.

Вижте снимки >>

Първият е открит при разкопки в Дръстър /дн. Силистра/. Всички дестилационни уреди са датирани от 10-ти век, посочват от музея. Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията.
Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през 15-ти век.

Археологът, проф. Константин Тотев, обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от 16-ти век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.

А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи "с мустаци", които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими.

Тези документи помогнаха на бившия  министър на земеделието Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт, се посочва в съобщението на НИМ.

От там отбелязват, че "ракията сме я измислили поне три века по-рано от 14-ти век". "Докато има ракия, България е непобедима", казва директорът на НИМ Божидар Димитров.

Разкриват за туристи Акропола на Перперикон >>