Това ще даде право на правителството да й налага намалена акцизна ставка, което ще понижи и крайната цена на продукта и ще има положителен икономически ефект, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Пред журналисти след заседанието на кабинета Мирослав Найденов каза, че процесът на признаване е дълъг и труден, защото това е трябвало да се случи през 2006 година, преди влизането ни в ЕС.
Приетият днес доклад е началото на процедурата, обясни министър Найденов като допълни, че е получил силна подкрепа от вицепремиера Симеон Дянков, тъй като ще се действа съвместно с финансовото министерство.
Процедурата може да отнеме 1 година.

"Трябва да убедим ЕС, че гроздовата ракия е традиционна напитка и докладът, който е задълбочен и обширен доказва това", коментира министърът.
Той добави, че ако инициативата успее, акцизът на ракията ще падне на половина, което означава, че литърът ще струва с около 2 лева по-малко.
Експерти от лозаро-винарската камара са търсили и исторически доказателства, и технологични, за да се докаже, че българските дестилатори са били по-различни и че напитката е присъствала по земите ни от векове назад. Това ще бъде национална кауза, заяви министърът.

Попитан дали самият той е почитател на ракията, Найденов отговори утвърдително, като добави, че все пак е министър на земеделието и храните.
"Казаните на селата са и местният парламент", каза още той, цитиран от БГНЕС. Министърът си пожела да пием българската традиционна ракия с шопска салата от български зеленчуци, а не от такива с пестициди.

По-късно днес в Пловдив започна международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2011", която се провежда под патронажа на Мирослав Найденов. До 26 февруари своите продукти представят почти всички утвърдени български производители на вино и ракия.
Министърът заяви, че експортът на български вина е увеличен с над 10 %, като само за Русия и бившите съветски републики – с повече от 20 %, съобщи "Фокус". По думите му бизнесът с вино е от малкото, в които почти няма сив сектор, като не би трябвало да се броим като такъв домашното производство.

На "Винария" Найденов коментира отново въпроса с ракията и заяви, че ако това стане, ще има всенародни тържества.
Няма да посегна нито на селските казани, нито на производството на вино. Хората го заслужават, това са вековни традиции”, каза земеделският министър и изтъкна, че самият си прави домашно вино, не защото не може са си купи, а защото "в това има магия". По мнението на министъра срещу производството на домашно вино и излизането му на пазара трябва да се търси противодействие с предлагането на по-качествени вина, защото сега има ниша.

"Когато дадем гаранция на купувача, че това, което се предлага в магазина е по-качествено и по-добро, той няма да посегне никога на домашното производство, предлагано по улиците. Пример за това е намаляване на предлагането на домашно прясно мляко по улиците. Годините на ментетата работиха лошо срещу целия бизнес”, каза още Найденов.

Последна актуализация в 16, 30 ч.