Това съобщи чрез Туитър самият Мъск, цитиран от Ройтерс, АП и БТА. По думите му той е получил "устно одобрение от правителството".

Проектираната връзка може да съкрати времето за пътуване между двата града до около 29 минути. Сега високоскоростният влак Асела на "Армтрак" взима разстоянието от 355 км за близо три часа.

"Обещаващи разговори"

Мъск обаче не каза от кого е получил одобрение за проекта си, но Белият дом потвърди, че е водил "обещаващи разговори" за тунела с Мъск и ръководители на компанията му за прокопаване на тунели "Боринг Ко.".

Говорителка на Белия дом не пожела да каже кой е разговарял с Мъск и дали той е имал лична среща със служители на администрацията.

"Боринг Ко." посочи, че е получила положителни реакции на предложението си. В съобщението й е добавено, че тя очаква да получи официално одобрение по-късно тази година.

Илон Мъск е начело на компанията Тесла, която произвежда електрически коли, и на Спейс Екс, която произвежда космически ракети.

Прибързани туитове

Преди няколко години той предложи т.нар. системи "Хиперлуп" за транспортиране на капсули с хора и товари през тръба със скорост близо 1126 км в час.

В други туитове той каза, че първите тунели ще облекчат задръстванията в Лос Анджелис и че компанията му вероятно ще построи хиперлуп от Лос Анджелис до Сан Франциско и друг в Тексас.

Служители във Вашингтон и Ню Йорк заявиха, че не са одобрявали никакъв проект и че според федералните закони Мъск трябва да получи много екологични и строителни разрешителни, за да може да започне такъв амбициозен проект.

Давайки знак, че туитовете на Мъск може би са прибързани, говорителят на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио отговори, също чрез Туитър, че "Това е новина за Градския съвет".