Скоро в състава на балтийската групировка ще влезе и ракетна бригада за брегова охрана, въоръжена с комплекси "Бастион" и "Балт".

Експерти сочат, че разполагането на тези системи ще позволи да се усили защитата на Калининград и ще стане "достоен отговор" на нарастването на военното присъствие на НАТО в балтийските републики.

Съобщението не е официално потвърдено, но то ще вдигне напрежението в балтийския регион, което вече се повиши след анексирането на Крим от Москва през 2014 г., отбелязва Ройтерс. Агенцията прогнозира безпокойство в Полша и Литва, които имат общи сухоземни граници с Калининград.

"Известия" цитира неназован военен източник, според който двата кораба "Зельоний дол" и "Серпухов", вече са потеглили от Черно море.

Крилатите ракети "Калибър" с обсег от 1500 км са способни да носят и ядрени бойни глави.

От друга страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че НАТО обсъжда с Русия нейната инициатива за задължително включване на транспондерите на военните самолети на всички страни над Балтийско море.

Транспондерите са устройства за автоматична идентификация на самолетите и се смята, че поддържането им активни допринася за избягване на недоразумения при полетите.

"Ние вече предоставихме на руската страна отговора на предложенията, предадени ни през юли" (на заседанието на Съвета НАТО-Русия), добави Столтенберг, цитиран от БТА.

Той участва в започналата днес в Брюксел срещата на министрите на отбраната от НАТО.

През август руското министерство на отбраната се обърна с инициатива за провеждане на консултации за сигурността в Балтийския регион към Естония, Латвия, Литва, Финландия, Швеция и Полша.