Разстоянието Лондон - Ню Йорк ще се взима за 29 минути.

Това ще е възможно, благодарение на новата ракетна технология, която ще бъде използвана в бъдеще не само за космически полети, а и като транспортно средство за Земята, обяви основателят на компанията "Спейс екс" Илон Мъск.

На международния конгрес по астронавтика в Аделаида, Австралия, Мъск каза, че "Спейс екс" възнамерява да започне програма за колонизация на Марс през 2024 година.

За целта ще бъде създадена нова ракета-носител BFR (Би Еф Ар) с височина 106 метра, диаметър 9 метра и капацитет за пренасяне на полезен товар до 150 тона. Тя ще може да изведе в орбита космически кораб с височина 48 метра, в който ще има 40 кабини, оборудвани за астронавти.




"Във всяка такава кабина ще бъдат настанени по двама-трима човека. По този начин целият кораб ще може да побере около 100 души", каза Мъск, цитиран от световните агенции.

Ракетата-носител Би Еф Ар ще може да бъде използвана многократно, което ще доведе до значителни съкращения на разходите.

Илон Мъск заяви, че ще започнат да строят ракетата след 6-9 месеца и увери, че тя ще бъде завършена до 2022 г. Тогава създателят на компанията планира да осъществи два полета до Марс с товари, а през 2024 г. още четири полета - два с товари и два с астронавти.

Задачите на първите експедиции са да потвърдят наличието на вода за производство на гориво и да подготвят инфраструктурата за последващите етапи от колонизацията на Червената планета.