Първоначално изстрелването на ракетата беше планирано за вчера в 5.01 ч сутринта по московско време, но беше отложено 1,5 минути преди старта.

Президентът Владимир Путин, който много държи на новия космодрум, вчера беше там. Поради отлагането на старта, той остана в района и днес е присъствал при изстрелването.

Тази сутрин ракетата е извела в околоземни орбити спътниците „Ломоносов”, „Аист-2Д” и SamSat-218, съобщава руската държавна космическа корпорация.

Виж снимки >>

Блоковете от първата й степен са паднали в Амурска област (където е новият космодрум, в южната част на руския Далечен Изток). Обтекателят и втората степен на ракетата са паднали в Якутия, според съобщението на „Роскосмос”.

Очаква се днес около обяд онези фрагменти, които не изгорят в атмосферата, да паднат в район на Тихия океан, в който няма корабоплаване.

След като вчера бе отложено изстрелването на ракета "Союз-2.1а" президентът Владимир Путин разкритикува "немарливата" работа в космическия отрасъл, пише БТА, обобщавайки публикации в руски издания.

На заседание на държавна комисия вчера Путин каза, че подкрепя развитието на отрасъла и разбира, че космическата техника може да се повреди. Той обаче е загрижен за производствената дисциплина.

Президентът припомни неведнъж отлагания старт на руска ракета с европейски сателит от космодрума Куру във Френска Гвиана. Това според него "идва от немарливост и недостиг на контрол върху всички елементарни, но тъй важни за този отрасъл процеси".

"Анулирането на пуска в присъствието на президента по политически ефект е сравнимо с поредица от истински несполучливи пускове", е коментирал пред "Ведомости" източник, близък до руското министерство на отбраната.

Не е изключено случаят да се отрази на кариерата на редица шефове от отрасъла, включително на вицепремиера Дмитрий Рогозин - като най-високопоставения натоварен с него член на кабинета.

Според "Московский комсомолец" руският лидер използва засега "и камшика, и моркова".

На вчерашното заседание Рогозин изглеждал напълно съсипан, но Путин заявил, че като цяло ракетостроенето в Русия не дава повод за критики.

"Изобщо в сравнение с 90-те нещата с овладяването на космоса у нас са наред. По-рано се чуваха гласове, че не е зле да има повечко салам и хляб, но сега всички разбират - запазването на лидерската позиция в тази област е престиж за страната", е пояснил държавният глава.

Путин обаче бързо минал "от комплиментите към проблемите" и "уж между другото" споменал, че покрай строителството на новия космодрум са образувани 6 наказателни дела и четирима души са арестувани.

"Двама от тях засега са под домашен арест, но хич не се съмнявайте, - ако се докаже вината им, ще трябва да сменят топлото легло със затворнически нар!", обещал руският лидер.