Информацията е на южнокорейското министерство на отбраната. Ракетата изглежда е експлодирала секунди след изстрелването, посочи говорител на армията, допълвайки, че се работи по по-детайлна оценка.

Японската агенция Киодо, съобщи, че Пхенян вероятно е изстрелял няколко ракети от зона на източното си крайбрежие, но опитът е претърпял провал.

Армията на САЩ съобщи, че също е регистрирала неуспешен опит на Северна Корея да изстреля ракета, предадоха световните агенции.

По-рано този месец Северна Корея изстреля четири балистични ракети, които прелетяха средно около 1000 км, преди три от тях да паднат в Японско море.

Северна Корея възнамерява да продължи "ускоряването" на ядрената и ракетната си програма на фона на действията на САЩ и Южна Корея. Това заяви севернокорейски представител пред ООН в интервю за Ройтерс, цитирана от БТА.

В светлината на толкова мащабни съвместни военни учения (на САЩ и Южна Корея) нямаме други избор, освен да продължим ускоряването на ядрената и ракетната си програма, заявява заместник-посланикът на Пхенян пред световната организация Чхуе Мьон-нам.

Това включва разработване на възможност за "предупредителен първи удар" и междуконтинентална балистична ракета, допълни той.

По думите му Северна Корея няма защо да се страхува от каквито и да било действия на САЩ за разширяване на санкциите.