Това е най-известният течен шоколад в света. Децата го обожават, а за много хора той задължително присъства на трапезата. Истината е, че ”Нутела” не трябва да бъде нито част от закуската ви, нито от обяда, закуската, или вечерята, нито пък топинг върху сладоледа.

Скандално е, защото производителите на ”Нутела” са толкова социално ангажирани с различни училищни програми по света, където помагат на деца, които нямат възможност да си купят закуска. Недопустимо е тези закуски да съдържат шоколадовото изкушение - по този начин нито се стимулира ученето, нито поведенческите реакции.

Приемът на количествата захар, които се съдържат в крема, повишава рязко кръвната захар до нива, които могат да доведат до нарушена концентрация, хипер активност и дори агресия.

С една филия хляб, намазана с ”Нутела”, oще сутринта ще сте приели почти цялото препоръчително количество захар (според Световната здравна организация), което би трябвало да приемете за целия ден.

Какво съдържа ”Нутела”:

захар, модифицирано палмово масло, лешници, какао, обезмаслено мляко на прах, лактоза, суха суроватка, соев лецитин, ванилин
Снимка
Две супени лъжици ”Нутела” съдържат 21 грама захар = 5 супени лъжици захар.

1. Основната съставка на любимия течен шоколад е... захар!

Въпреки чудния аромат на лешници, който си представяте и с който продуктът се появява в рекламите, истината е, че те са едва трета съставка след захарта и палмовото масло. Може би е по-правилно да кажем ”Нутела” с аромат на "захар и палмово масло".

2. Палмовото масло е токсично за бъбреците, черния дроб и тестисите

Растителната палмова мазнина основно се използва за пържене и представлява около 20% от съдържанието на едно бурканче ”Нутела”. Това означава, че 1/5 от течния ви шоколад е чиста мазнина. Но това далеч не е всичко, защото при индустриалната преработка, напр. загряване на палмовото масло, се образуват естери на мастните киселини. Те са опасни вещества, които могат да донесат сериозни вреди на тялото ви. Други мастни киселини, като глицедилацетамид, които възникват при индустриалната обработка на палмовото масло, могат да бъдат дори канцерогенни. От тези вещества трябва да се приемат възможно най-малки количества и със сигурност не ежедневно. Който си мисли, че те се съдържат само в ”Нутела”, греши.

3. ”Нутела” няма да се откаже от палмовото масло

Производителят поде кампания в защита на палмовото масло след проучване, според което отделяно при рафинирането му вещество може да повиши риска от ракови заболявания.

"Ако трябва да произвеждаме”Нутела” без палмово масло, означава да използваме нискокачествен заместител за истинския продукт",

казва търговският директор на "Фереро" Винченцо Тапела.

"Това би било стъпка назад."

Готови ли сте да купувате не толкова хубав продукт и с променен вкус?

От друга страна дори природозащитните организации се обявяват за това да не бъде спиран изцяло добивът на палмово масло. Тъй като то е с изключително висок добив и ако трябва да бъде заместен с кокосово, соево, слънчогледово или рапично олио, обработваемите площи ще нараснат главоломно.

4. ”Нутела” - "мръсен шоколад"

През 2015 година "Грийнпийс" нарече лешниковия нуга крем на "Фереро" "мръсен шоколад". Те остро разкритикуваха детския труд в лешниковите и какаови плантации и културите за добив на палмово масло.

"Фереро" отговориха, че "Грийнпийс"  не представят цялата картина. Те подчертаха, че работят с "Грийнпийс" по различни теми и преди всичко по проблемите на палмовото масло.

5. Има много по-добри алтернативи

Няма нищо лошо да хапнете нещо вкусно или да го направите и споделите с любимите си хора, но ако търсите нещо здравословно и полезно, това не е ”Нутела”.

Много по-добре е да вземете лешници, да добавите мед и щипка сол, а ако държите на шоколадовия вкус, просто ръснете и малко какао.

В една супена лъжица ”Нутела” има 100 калории, докато в 14 лешника, те са 94.

Протеинът в ”Нутела” е 1, срещу 3 за лешниците.

Мазнините в ”Нутела”: 6 грама, в лешниците са 11.5 грама.

Въглехидратите в ”Нутела”: 1 грам от фибри и 11 от захар, докато в лешниците са 2 грама от фибри и 0,85 от захар.

Витамин E - ”Нутела” с 10%, а лешниците водят с цели 42%