Това обясниха водещи специалисти на дискусия "Присъда ли е диагнозата рак", предаде БНР.

На нея стана ясно, че до 2020 г. заболеваемоста от рак в света ще нарасне 50 на сто, като две трети от този процент ще бъдат в развиващите се страни и тези в преход.

Проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество, коментира, че в България няма единен Национален план за борба с рака.

Той обясни, че трябва да се знае във всеки един момент с каква апаратура разполага страната, какви са възможностите за лекарствено лечение и какви са перспективите в бъдеще, за да може да се напасне към броя болни.

"Имаме 17 нови апарата за лъчелечение, но са ни нужни поне още 15, за да лекуваме без прекъсване", посочи проф. Галина Куртева от Онкологичната болница в София.

Сред проблемите са неточното и недостатъчно снабдяване с лекарства заради неявяване на фармацевтичните компании на търговете - причината е 
ниските цени.

"Тази политика би се променила с централизиране на търговете, иначе имаме набор от медикаменти, но понякога те затрудняват ежедневната работа.
Онкологично болният не може да чака
", коментира още Куртева.

Миналата година националният консултант по онкология д-р Галина Куртева  подаде оставка заради неразбирането, което срещат онкоболните от страна на държавата.
По думите й онкологията не е държавен приоритет, а "многобройните държавни структури не желаят да разберат проблема".

Миналата година болната от рак на гърдата Диана Борлакова алармира, че НЗОК отказва да плати на нея и още 49 жени за лечение с медикамента. Тя обвини касата, че така им издава смъртни присъди.

След това бе решено, че от 1 декември 2013 г. НЗОК ще плаща лечението на болните от рак на гърдата със скъпия медикамент "Афинитор" - едномесечната терапия с него струва около 7000 лева.