Това сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Това дава надежди за откриване на болестта преди появата на симптомите й. Изследването обхванало над 1000 пациенти, у които раковите образувания все още не били разпространени.

Получените резултати могат да допринесат екипът на Никълъс Пападопулос от университета Джонс Хопкинс в Балтимор да се включи в надпреварата за пускане на пазара на универсален кръвен тест за откриване на рак. Същият екип вече е започнал друго 5-годишно изследване, обхващащо 50 000 жени на възраст между 65 и 75 години, които никога не са били засегнати от рак. Целта е да се установи дали тестът може да открие тумор, без каквито и да било симптоми на болестта.

Учените дешифрирали части от 16 гена, които най-често мутират при различни видове рак. Били добавени също 8 биомаркера на протеини, които са характерни за въпросните видове рак. Тази комбинация увеличила чувствителността на теста и позволила да се установи коя тъкан в организма е засегната.

"В кръвните проби от 1005 пациенти, които бяха засегнати от един от 8-те най-често срещани вида рак, но без поява на метастази, нивото на откриване бе 33-98-процентно в зависимост от туморите. Чувствителността на теста бе 69 и повече процента за рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса и хранопровода"", отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".