Това съобщи пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, предаде БТА.

Той добави, че всички автори, които се изучават от учениците, ще бъдат обявени, но няма да има теми. Например, може да се падне Иван Вазов или Христо Ботев и въпросът ще се формулира на място. Той може да бъде "Какво ми даде Ботев?" и по него ще се пише есе.

Оценката ще включва задължително владеенето на българския език, а "компютърът ще брои думите", но това е предварителна идея, уточни министър Игнатов. По думите му, ако за матурите има 75 000 компютъра за зрелостниците, ще бъде лесно, защото те ще могат да пишат отговорите на тях, но няма такъв брой компютри.

В матурата много важен ще бъде правописът, ще има и 20-30 процента субективна оценка на самите проверяващи, посочи Игнатов. Той добави, че за да се случат тези идеи, трябва да има промени в нормативната уредба. Промените ще бъдат свързани с това, че учениците трябва да бъдат подготвени да пишат есе на матурата по български език и литература. В него те ще изразяват личното си отношение към даден автор, как той присъства в техния живот, но няма да има формулирана конкретна тема.

Целта е да се убедим до каква степен се владее от зрелостниците българският език и даденият автор. Това е трудно за учениците, по-лесно е да научат 20 анализа наизуст, коментира министър Игнатов.

Той допълни, че "очаква голям натиск и голямо оплюване", защото промените ще нанесат голям удар върху частните уроци.
Преди дни той даде съвет да не се ходи много на уроци, защото резултатите от изпитите показвали, че с тях или без тях, няма голямо значение.

На сесията на матурите през септември тази година ще има промяна в тестовете, като в деня на държавния изпит, в 7.30 ч., тестовете "ще се въртят по сегменти на компютър, за да се получи един примерен тест". Министърът добави, че няма да има предварителен тест за матурата и няма да има експерти, които да го знаят, а ще има само въпроси.