„Не трябва да бъда обвиняван, а трябва да получа награда за всички добри неща, които съм направил, тъй като направих всичко, което е по силите на човек, да избегна войната и да намаля страданията на хората”, каза Караджич, който е главен виновник за клането в Сребреница от юли 1995 и за продължилата месеци обсада на Сараево.

"Нито аз, нито някой друг, когото познавам, е мислел, че ще има геноцид срещу несърбите", каза още 67-годишният подсъдим, цитиран от Франс прес. Той се определи като "мил, толерантен човек", който се отнася с разбиране към останалите.

Полицията арестува Караджич през 2008 г. в автобус в Белград, след 13 г. издирване. Караджич се изправи пред Трибунала в Хага през октомври 2009 г. Той се защитава по 10 обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войните от 90-те години на миналия век, предаде АФП, цитирана от "Фокус" и БГНЕС. Той не се признава за виновен по обвиненията, включително за масовите убийства, извършени от войските на босненските сърби в Сребреница.

Единственото обвинение в геноцид срещу него е свързано именно със смъртта на повече от 8000 босненски мюсюлмани в Сребреница. Случилото е определяно като най-голямата жестокост в Европа след края на Втората световна война.
Въпреки това миналата седмица сръбският президент Томислав Николич отрече геноцида.

Караджич е съден и за 44-месечната обсада на Сараево, при която загинаха над 12 000 цивилни.

На съдебното заседание, което вече започна, се очаква да се извика като първи свидетел Андрей Демуренко, руснак, който беше главнокомандващ на мироопазващите сили на ООН в Сараево през 1995 г.