Това съобщава „Гардиън“, цитиран от БНР.

Източникът на мистериозните сигнали, известни като бързи радиоимпулси, е неизвестен. Някои предполагат, че те идват от черни дупки или въртящи се неутронни звезди с изключително силни магнитни полета. По-спекулативната възможност е да се излъчват от извънземен кораб.

Сигналите са уловени от проекта Breakthrough Listen, надяващ се да открие признаци на интелигентен живот във Вселената. Той струва 100 милиона долара и е дело на световноизвестния професор Стивън Хокинг и руския милиардер Юрий Милнер.

В миналото са били засичани около 25 радиосигнала. Тъй като те траят само няколко милисекунди, а радиотелескопите могат да наблюдават само малка част от небето в даден момент, повторение на сигналите е наблюдавано само при един от източниците.

Източникът, познат като FRB 121102, е открит през 2012-а и се намира в галактика джудже на около 3 милиарда светлинни години от Земята.

Сега още 15 сигнала са наблюдавани от същия източник на по-висока честота от предишните. Но какво точно означава това за източника на тези мистериозни сигнали, все още не е ясно.