С това решение бяха обявени за противоконституционни ограниченията в закона, според които бивши щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност не могат да са членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) и на управителните съвети на БНР и БНТ.

КС беше сезиран през януари от 57 народни представители от БСП, с аргумента, че текстовете, забраняващи на ДС-служители да ръководят националните медии и да са членове на СЕМ, са дискриминационни и ограничават човешки права.

В мотивите си съдът смята, че негативната оценка за дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да влияе върху упражняването на конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество.

"Недопустимо е тази негативна обществена оценка за миналото да бъде основание за ограничаване на конституционните права на български граждани при действието на демократичния основен закон на страната от 1991 г.", пише още в мотивите.

Освен това оспорените разпоредби били с дискриминационен характер.

При това не съществувал закон, който да въвежда обща забрана за заемане на публични длъжности от сътрудници на тоталитарните тайни служби, смята още съдът.

А така и по недопустим начин се въвеждала колективна отговорност, без да се преценява конкретната дейност на отделните лица.

Според конституционните съдии тази дискриминационна мярка лишава определен кръг лица от възможността да бъдат членове на СЕМ и членове на управителните съвети на БНТ и БНР, независимо че отговарят на всички други изисквания на закона за заемане на тези длъжности.

"Недопустимо е принадлежността към бившата ДС да се въвежда като своеобразен допълнителен квалификационен признак при определянето на законовите изисквания за заемане на определени длъжности", решава съдът.

С особено мнение решението са подписали съдиите Благовест Пунев, Кети Маркова и Анастас Анастасов. Те смятат, че оспорените разпоредби от ЗРТ не са дискриминационни, тъй като не предвиждат ограничения въз основа на някой от изчерпателно изброените признаци.

Несъстоятелно било твърдението, че с тях се въвежда дискриминация, тъй като този признак не може да се свърже с принадлежността към структурите на ДС.

В заседанието са взели участие председателят на съда Димитър Токушев и членовете Благовест Пунев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Цанка Цанкова, Кети Маркова, Георги Ангелов, Борис Велчев, Анастас Анастасов и Гроздан Илиев.
Не са участвали Румен Ненков и Стефка Стоева.