Това заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Петко Асенов, председател на Националния център за развитие на ромите в България.

Асенов допълни още, че ще поиска проверка защо деца от Бургаско се извозват до неопределени места и на какво ги обучават там, кой им дава пари, дрехи и храна. Той заяви още, че ще предложи на Министерски съвет да се създадат комитети по сигурността в ромските махали.

Според Асенов службите трябва да знаят какво се случва в държавата и да вземат мерки. Той добави, че от ДАНС и ГДБОП са звънели да го питат дали се разпространява радикален ислям в ромските махали.

Петко Асенов сигнализира още, че забраната за бурки не се спазва в Пазарджик, където той е бил на посещение преди месец и половина.

Директорът на Националния център за развитие на ромите каза също, че до края на годината 200 млн. евро ще дойдат в България по норвежка програма за помощ на ромския етнос. Испански инвестиционен фонд също чрез средства ще помогне за създаване на къщички за ромите у нас, допълни Асенов.