13-те имами - Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа бяха осъдени от Пазарджишкия окръжен съд през март 2014 г.

Повдигнатите обвинения срещу тях са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

Подсъдимите обаче обжалваха решението.

Пловдивският апелативен съд удвои присъдата на единствения, осъден ефективно - пазарджишкия религиозен водач Ахмед Муса Ахмед от 1 на 2 години. На Муса бе наложено и административно наказание - глоба в размер на 5000 лева. Той има и условна присъда 3 години, която заради новото наказание също става ефективна, съобщиха БНР и БТА.

Магистратите обаче освободиха от наказателна отговорност имамите на Сърница – Саид Мутлу и този на Пазарджик – Абдуллах Салих и увеличи наложените им административни глоби на по 4000 лева.

За всички останали съдът потвърди наложените наказания от Пазарджишкия окръжен съд, като те са длъжни да платят и по 206 лв разходи по делото.

На съдебното заседание днес дойде и главният мюфтия Мустафа Хаджи с придружаващи го районни мюфтии, според които делото е дискриминационно спрямо мюсюлманите.

Защитниците на подсъдимите бяха видимо недоволни от съдебното решение и заявиха, че ще обжалват в Страсбург.

Представителят на държавното обвинение прокурор Виктор Янков каза, че ще се запознае с мотивите на съда и тепърва ще преценява дали да протестира присъдата.