Това стана днес на първото заседание по делото в Пловдивския апелативен съд, където имамите обжалват присъдите си, предаде БТА.

Апелативните магистрати обаче не дадоха ход на делото, а решиха да дадат 7-дневен срок на прокуратурата да се запознае с представените днес от защитниците на 13-те подсъдими имами писмени доказателства и документни искания, съобщиха Дарик радио и БГНЕС.

След този срок Апелативният съд ще проведе закрито заседание, за да прегледа всички доказателства по делото и да изслуша становището на прокуратурата. След това съдът ще реши кога да насрочи следващото дело.

Имената на високопоставените саудитци са цитирани в осъдителното решение на съда в Пазарджик, като свързани с фондация "Ал Уакф ал Ислами", по чиито указания, според прокуратурата, са действали осъдените имами.

Адвокат Ина Лулчева и колегата й Васил Василев днес настояха принцовете и шейховете да свидетелстват ходили ли са български мюсюлмански духовници в Мека през 2005 г., за да получат инструкции за създаването на организация за популяризиране на исляма.

Сред исканите нови доказателства адвокат Лулчева посочи съболезнователното писмо, което е написала кралица Елизабет Втора по повод смъртта на краля на Саудитска Арабия Абдула.

Скорошната смърт на саудитския владетел, посочи Лулчева, бе почетена от всички държавни глави, той бе наречен пазител на мира и това поставя под съмнение смисъла на обвиненията, каза тя.

Освен британската кралица, адвокатите на обвиняемите приведоха като доказателства за невинността им редица текстове от Библията, предимно от Стария завет, в които жената е също толкова неравнопоставена, а божественият закон е по-висш от човешкия – нещо, което бе дефинирано от Окръжния съд в Пазарджик по-рано като антидемократична пропаганда в обвинението.

Преди началото на заседанието, пред Съдебната палата имаше демонстрация в подкрепа на съда и против радикалния ислям.

Събрали се бяха около 20 души, предимно представители на Патриотичния фронт, които традиционно присъстват преди заседанията на съда по това дело, съобщиха "Фокус" и БНР.

Те бяха издигнали плакати с надпис „Да браниш родината не е престъпление, а задължение”, „Патриотизмът не е престъпление”, „Всичко в името на България”, „Извиняваме се за неудобството, опитваме се да спасим и малкото, останало от България” и др.

Апелативният съд Пловдив трябва да разглежда жалбата на Ахмед Муса Ахмед срещу наложената му от Окръжният съд в Пазарджик през март миналата година присъда от 1 година затвор и глоба от 5 хиляди лева. В жалбата са включени и имената и на останалите 12 подсъдими, които са с по-леки наказания. Всички имат оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост и искат наказанията им да отпаднат.    

Повдигнатите обвинения срещу 13-те имами са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

В края на ноември миналата година след специализирана операция на ДАНС в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед и още шестима бяха задържани, като отново им бяха повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология и пропагандиране на война.

Тогава адвокатът на Муса - Хари Харалампиев, поиска от съда, той да бъде пуснат под домашен арест и настоя да му бъде направена психиатрична експертиза. Според защитника имамът проявявал признаци на шизофрения, имал фатален стремеж към Аллах и налудничави способности да бъде лидер.