В редица префектури на Япония вече са измерени повишени нива на радиационния фон заради авариралата АЕЦ "Фукушима" 1.

Шуменската детска градина "Космонавт" днес няма да пуска децата навън, предаде БГНЕС. Паникьосани родители настояли да се вземат мерки, заради изтичането на радиация от "Фукушима" 1.
"Родители поискаха да не пускаме децата навън и трябваше да се съобразим с желанието им. Личното ми мнение е, че няма никаква опасност от радиационно замърсяване и при това хубаво време няма причина да държим децата по стаите", каза директорката на градината Дарина Димитрова.
Според нея психозата е насадена от медиите и репортажите за изкупуване на йод от аптеки.
"Радиационният фон на територията на Шумен е напълно в границите на нормалното. И вчера и днес измерихме ниски нива - 0,12 микросиверта на час", каза директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението"-Шумен Валентин Иванов.

Вчера стана ясно, че бургазлии са изкупили йода от аптеките в града, изплашени от слух, че радиоактивен облак от Япония ще мине и над България. Майки преупреждаваха приятелки, бременни и семейства с малки деца за йодна профилактика, пише в. "Стандарт". Параноята се пренесе и в интернет.

Във Варна също се оказа, че има паника и се наложи от "Пожарна безопасност и защита на населението" днес да успокояват, че радиационният фон е в нормални граници, предаде "Фокус".

"Няма основание за повишаване на напрежението в България заради японските атомни централи. Няма основание и за самоволно вземане на защитни мерки", заяви тази сутрин в интервю за БНР Мариана Низамска, началник на аварийното планиране в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). По думите й, няма как радиацията да стигне до България. Японското правителство взима всички мерки за овладяване на ситуацията и намаляване на всякакви последствия, увериха от АЯР.

Пред "Фокус" Низамска каза, че започват да се разпространяват слухове за радиоактивни облаци над България. "Нека хората да не предприемат никакви защитни мерки, да не пият йод. Една жена сутринта ми каза, че щяла като се прибере да се изкъпе. Човек трябва да се къпе всеки ден от хигиенна гледна точка, а не защото има повишена радиация в България. Фонът у нас е нормален”, подчерта тя.
Според нея, дори да достигне нещо до страната ни, то ще бъдат отделни частици и е възможно дори те да не бъдат измерени.

Нивото на радиацията около третия енергоблок на АЕЦ "Фукушима" 1 надвишава 400 пъти допустимата годишна норма, предаде сутринта Ройтерс, цитирана от БТА. Там са измерени стойности на радиационния фон от порядъка на 400 милисиверта в час, което е хиляди пъти над нормата.
В Токио, с население 12 милиона жители, са били измерени малки количества на радиоактивни изотопи на йод и цезия, които са били донесени от вятъра, който духа от "Фукушима" 1, която е на около 240 километра от японската столица, предаде Ройтерс, като си позова на агенция Киодо.

Някои от жителите на Токио го напускат, а други се запасяват с храна и вода.
В един от най-големите универсални магазини в Япония - "Дон Кихот" в центъра на Токио, са разпродадени всички портативни радиоприемници, джобни фенерчета, свещи, туби за гориво и спални чували.

Ройтерс посочва, че радиация с ниво 400 милисиверта в час е 20 пъти по-висока от годишната норма, на която са изложени някои работници в ядрени електроцентрали или миньорите в уранови мини.
При катастрофата в Чернобил са били евакуирани всички райони, в които нивото на радиация е било над 350 милисиверта на час.
При нормален радиационен фон човек е изложен на около 2 милисиверта на година.

При нива на облъчване около 100 милисиверта на година e възможно увеличение на случаите на ракови заболявания. А натрупването на 1000 милисиверта предизвиква рак при един от всеки петима души.

Последна актуализация в 11,30 ч.