Не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщиха от МВР. От Министерството на здравеопазването също потвърдиха, че за момента няма опасност за здравето на българите заради пожара край АЕЦ "Чернобил", съобщава "24 часа онлайн".

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната.

Националният оперативен център на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна.

Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране.

Горски пожар бушува край авариралата атомна електроцентрала в Чернобил. Край мястото е засечено сериозно повишаване на нивата на радиация, което стресна много българи.

За момента обаче те нямат основания за притеснения, уверяват отговорните институции. Агенцията за ядрено регулиране публикуваха официална информация за пожара в района на Чернобил.

Ето и пълното съобщение

"Във връзка с информация за пожар в района на Чернобил в Украйна в Агенцията за ядрено регулиране няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване. Пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ Чернобил. Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района. Няма изменение на радиационния фон за територията на България съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ."