Пред bTV той уточни, че тези кръгове може да не са ръководствата на ГЕРБ или формалното ръководство на ДПС, но те упрявляват българското правосъдие.

Според него именно съдебната власт е язвата на България, проблем, с който, ако не се преборим, няма да имаме нормален бизнес, нормални медии, нито нормална среда за живот.

"Не може главният прокурор да разследва процеси, на които той е продукт",
отсече лидерът на ДСБ.

Той обясни отново защо Реформаторският блок е поискал отстраняване на Сотир Цацаров от разследването за Корпоративна търговска банка (КТБ) и защо главният прокурор е свързан с него.

Кънев каза, че е съвсем ясно защо специализираната прокуратура, която се занимава с организираната престъпност, трябва да се занимава и с казуса КТБ: "имаме случай, в който мафията източва и съсипва една голяма банка и главният прокурор казва да не влиза там".

Според Радан Кънев, ако главният прокурор не вижда в казуса КТБ, в източването и съсипването й, организирана престъпност или не вижда мафията, това означава, че или е набъркан, или не е на мястото си.

Той припомни, че изборът на Цацаров е бил предопределен.

"Всички знаеха, че той е фаворитът на Борисов, че той е фаворитът на Доган, фаворитът на Делян Пеевски"
, посочи лидерът на ДСБ.

В събота лидерът на ГЕРБ отговори на нападките относно съдебната власт.

"Защо Радан Кънев не отиде да пита Цветанов, да ме пита мен колко пъти съм бил в прокуратурата през тази година и три месеца - над 15 пъти. Защо не дойде тогава да ни каже кой е избрал главния прокурор или ВСС? Защо тогава мълча, а сега, понеже му е политически изгодно, иска да ни сложи вини", попита председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов заяви, че Реформаторите ще са последните, с които ще си говори след изборите.

Радан Кънев отговори на нападките на Борисов в социалната мрежа. Той призова лидера на ГЕРБ да не се нервира.

"Чета, че след ръкополагането от ДС за премиер*, Борисов пак се е разлютил. Няма нужда от нерви - достатъчно е да си признае грешката. И СДС навремето се изкуши да злоупотреби с прокуратурата, и получи политически удари от Филчев. И ГЕРБ се изкуши, и получи Цацаров... Същата работа с Искров - но това е отделна, дълга тема. Не се поучи от чуждите грешки, сега е време да се поучи от собствените. Единственото, което Борисов трябва да направи, е да каже ще се бори ли заедно с нас тези злоупотреби да бъдат веднъж завинаги прекратени. Или ще си играе с Цацаров и Доган... Последните знаци не са окуражителни", написа Кънев.



*Преди да пререже лентата на новата детска градина в Стара Загора на улица "Г.С. Раковски" митрополит Галактион държа слово, в което буквално ръкоположи Бойко Борисов за премиер, наричайки го и "министър-председател.

"И по законно славянски, както винаги се обръщам, наречемна го министър-председател. Това е църковно славянска дума, когато ние извършваме наречение за ръкоположение в епископство на даден архимандрит, каквото стана вчера. Това ще рече, че ще стане епископ. Това ще рече, че ние на 5 октомври вече ще знаем резултатите. Затова така се обръща църквата към народа, за да чуе православният български народ гласа на църквата", каза Галактион.