Лидерът на ДСБ продължи да коментира скандала, след като Сотир Цацаров го нападна с думите, че има политическа сила, която има интерес този шум да продължи и че лидерът й не е този, който да го призове да си изчисти името, защото нямам от какво да се срамува.

"Скандалът е много сериозен, откакто подсъдимата Ченалова говори по медиите. Записите са си записи. Те могат да са незаконни, накъсани, манипулирани. Но след като имаме човек, който е обвинен в тежка корупционна схема, който излиза и говори пред медиите, скандал има. Безспорно има и сценарий. Никой не може да ме накара да повярвам, че тази жена излиза и говори сама без да има зад себе си солиден криминален гръб, който да я ползва като инструмент в това изнудване", анализира ситуацията лидерът на ДСБ.

По думите му по всички личи, че главният прокурор се поддава на това изнудване и влиза в говоренето на най-долнопробната част от медиите. Според Кънев обаче тази ситуация има решение - Цацаров да не се поддава на заплахите, които идват от "тази престъпен синдикат" и му пращат послание, че трябва да ги пази. Освен това да определи независим човек, на когото обществото има доверие, който да разследва "Яневагейт".

Нека да се осъществи проверка. Ясно е, че ще има и нови епизоди, защото този тип мръснишки скандали се развиват по определен сценарий. Ние се намираме в ситуация на мафиотска война, добави Кънев.

Кънев подчерта, че в съдебната система има сериозна престъпна корупционна мрежа. Той попита защо покрай скандала с Янева и Ченалова се забравя и името на Биляна Желявска, която беше зам.-председател на СГС, на която бе поверено случайното разпределение на делата. 

Даването на конкретни дела на определени съдии е гвоздеят на престъпната схема”, добави още реформаторът. 

Според него е важно да се удържат реформите и да бъдат гласувани и на второ четене промените в Конституцията, свързани със съдебната власт. Лидерът на ДСБ смята, че единственият начин да се случи реформата е със силни партньорски връзки между РБ и ГЕРБ.

Очевидно е, че върху Бойко Борисов се оказва натиск и то от различни криминални страни, но аз вярвам, че той ще удържи на натиска и ще успее да си консолидира партията, така че при гласуването на второ четене да отбележим огромен успех. Конституцията отваря портите, но тя не върши работа сама по себе си”, коментира още той.

Кънев уточни, че никой в РБ не иска смяната на главния прокурор и няма човек за тази позиция. Искат обаче той да има специален прокурор, който отговаря само за корупцията  по високите етажи на властта и да "разплита подобни мръсни чорапи", какъвто модел работи много успешно в Румъния.

"Но моите колеги и нашите висши магистрати, като видят тази ефективност, се страхуват”, обобщи Радан Кънев.