Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви на пресконференция, че Реформаторският блок ще се яви с единна регистрация на вота наесен, но засега съгласие има само между ДСБ, БЗНС и партията на Корман Исмаилов "Свобода и достойнство".

Само няколко часа по-късно лидерите на ДГБ - Меглена Кунева, и на СДС - Божидар Лукарски, разкритикуваха тези действия с думите, че са изненадани от това как трите им партньори правят опит "да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на Блока с неистини, представени пред медиите (срещата е насрочена за днес)".

"Считаме това за ненужно и провокативно преди обявеното заседание на лидерите на петте партии. Несъгласуваната акция, на която сме свидетели, е тревожна и изразяваме силното си политическо притеснение, че е пореден опит за бламиране на Учредителното споразумение и заменянето му със задкулисни договорки, за които СДС и ДБГ не са информирани", заявиха още от ДБГ и СДС и подчертаха, че това е опит да бъдат бламирани.

Днес Радан Кънев отвърна, че е учуден от реакцията им и я намира за политически несериозна и несъдържателна.

“Каним се да разговаряме със СДС и ДБГ от шест месеца. Последната наша покана с конкретни параметри беше преди три седмици. Опитите да се срещнем с телефонни разговори са многократни. Днешната среща следобед, към която се отпраща тази реакция на всички председатели от РБ, съм я организирал аз. Срещите не падат от небето, те не се организират сами”, заяви лидерът на ДСБ пред bTV.

Той обясни, че е поканил двете политически партии от коалицията с имейл, в който е написал, че между 3 от партиите вече има съгласие.

Това не е никаква новина и това преструване на изненадани от тяхна страна е направо смешно. Вчера казахме, че трите партии са постигнали съгласие и че очакваме в близките ден-два и петте партии да постигнат съгласие, тук няма никаква драма”, подчерта Кънев.

Той посочи, че ако желанието за единна регистрация и за по-нататъшна консолидация и обединение на РБ в единна политическа сила е искрено, ако декларациите са верни, няма никакъв проблем.

Хората не могат да чакат, както нашите министри се изнервиха от липсата на подкрепа от РБ, от това непрекъснато шикалкавене, от това, че все някой го няма в пленарна зала. Когато няма път към единството, няма ясно движение в тази посока, всеки започва да се чувства слаб, сега обаче други хора се чувстват слаби. Звънят ми кандидатите за кметове, звънят ми членове на СДС, не на моята партия, и ми казват: „Моля те, Радане, направи нещо, идва срок за регистрация”, цитирам Златко Живков, кмет на Монтана”, поясни Кънев, като изрази мнение, че Живков е най-силният кандидат за кмет на РБ.

Той изтъкна, че са минали шест месеца празни приказки, без никакво решение. Затова три партии вече са стигнали до такова и чакат дали ще станат пет.

"Докога ще ги чакаме тези неща? Вместо да си пускаме декларации по медиите, трябва да си седнем на задниците и да вземем решение”, категоричен бе Радан Кънев.