Повод за позицията му станаха изявленията на председателите на СДС - Божидар Лукарски, и на ДБГ - Меглена Кунева, които демонстрираха готовност да подкрепят правителство с премиер Бойко Борисов.

Едниствено Кънев обяви твърдо, че няма да се съгласи с това, с което потвърди предизборната декларация на Блока, че няма да подкрепят кабинет, в който премиер, вътрешен и финансов министър са лица, вече заемали тези постове.

Председателят на ДСБ написа в профила си във Фейсбук:

"Тъй като е вероятно да се появят различни версии: Днес ще отсъстваме от срещата между лидерите на партиите от РБ. Причината не е, че не търся съгласие помежду ни. Напротив - от вчера НР на ДСБ има конструктивно и разумно решение, което ще представя на колегите от другите партии и Гражданския съвет. Разбрах обаче, че част от партиите в Блока не са провели още заседания и не са взели решенията си. Преди да има официално позиции, не може да има обща - чуваме само личните позиции и амбиции на отделни лидери. А те са видимо различни".

Кънев добавя, че остава оптимист - с помощта на партийните си ръководства и Гражданския съвет, всички парти в РБ да стигнат до обща позиция, "която да смири интереса на лидерите и да отговаря на обещанията ни към и избирателите".

"Доверието към нас е на краткосрочен кредит с голяма наказателна лихва. Лидерските импровизации са недопустими. Извинявам се, ако съм допуснал излишно напрежение и призовавам да не занимаваме обществото с лични мнения и интереси. Дължим сериозност, твърдост и отговорност", написа още той.

По време на предизборната кампания отново Кънев обвини лидерите на други партии от блока, че прокарват политиката на Борисов.

По-рано днес Меглена Кунева заяви, че не трябва да се предполага, че РБ ще е против кандидатурата на Борисов за премиер, защото нямало друго предложение.  

В изборната нощ пък Божидар Лукарски заяви, че декларираното от РБ, че няма да подкрепи кабинет, оглавен от лидера на ГЕРБ, било "трик". След това пък излъга, че не е използвал тази дума, което беше доказано със запис на изявлението му.

Думите му предизвикаха остра реакция в социалните мрежи и отново само от ДСБ. Петър Москов заяви, че това е недопустимо, че Лукарски трябва да се извини и да даде обяснение, както и че ще бъде санкциониран.

По думите на Москов, РБ няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ.

Вчера пък Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство" коментира пред БНТ, че не изключва вариант някоя от партиите в РБ да се оттегли от коалицията. По думите му някои от тях имат проблем с отказване от партийните си амбиции и изпитват страх от обезличаване.

"Това са по-младите партии, не говоря за БЗНС. При СДС го има този проблем", уточни Исмаилов.

Лукарски: Не може да поставяме условия за Борисов   

Не виждам защо Реформаторският блок да бъде пред срив, заяви Божидар Лукарски сред срещата на РБ.

"Срещата беше на тема, че не трябва да имаме различни сигнали, че може да има срив на РБ, още повече че нямаме официални резултати и не знаем изобщо как ще изглежда групата, кои са вътре", каза той, цитиран от БНР.

На въпрос дали ще подкрепят кабинет с премиер Бойко Борисов той отговори, че искат първо да видят какви са предложенията на ГЕРБ по различните видове политики и реформи. Чак после щели да видят какви са персоналните предложения за премиер и вицепремиер и още нямали становище.

"За Борисов - аз в интерес на истината, след като съм разговарял с моите колеги от СДС, сме на мнение, че персонални забележки и условия не би трябвало да се поставят", добави Лукарски.


АНКЕТА: Да подкрепи ли РБ кабинет с премиер Бойко Борисов?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Москов Vs. Лукарски