Съпредседателят на Реформаторския блок коментира в сутрешния блок на Нова телевизия заплахата, която лидерът на НФСБ Валери Симеонов отправи - да оттеглят подкрепата си за кабинета заради назначението на Исмаилов, който бил от "протурска партия".

На изборите той представляваше партията на Корман Исмаилов - Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), но не е неин член. 

Имах сериозен разговор с някои представители на Патриотичния фронт, но очевидно ще се наложи да имам още такива”, заяви Кънев.

Той защити Орхан Исмаилов, като човек с изключителна визитка за тази позиция и като изключителен професионалист. Освен това е обща кандидатура на РБ, не на НПСД, и е предложен от военния министър.

Искам да подчертая, че той е безпартиен. Не е вярно, че е бил човек на ДПС, както го обвиняват. Не виждаме друг грях, освен че е с турско име”, добави лидерът на ДСБ.

И коментира думите на Валери Симеонов, че Исмаилов бил писал на турски във Фейсбук. Според Кънев, дори това да е вярно, ако приемем, че да пишеш на някакъв език е лошо, обществото ще бъде поставено пред заплаха.

По думите му това, че от РБ искат да изолират ДПС от властта, не означава, че искат да изолират българските турци. Напротив, искат те да бъдат част от властта без посредници.

Кънев отказа да коментира варианта дали ще оттеглят Орхан Исмаилов, ако съдбата на правителството бъде заложена на карта.

В тази трудна коалиция ще има много такива ултимативни ситуации”, добави Кънев.

По-късно той разговаря с Красимир Каракачанов в парламента, след което заяви:

"Обсъдихме проблема, дайте ни малко повече време и спокойствие, няма нерешими въпроси на този свят".

Кънев не отговори на въпроса дали техните аргументи в защита на зам.-министър Исмаилов са били приети, а не само чути. По думите му на този етап управляващото мнозинство е стабилно и не се притеснява от евентуално оттегляне на подкрепата на ПФ, предаде БТА.

Междувременно Валери Симеонов потвърди пред журналисти, че ще чакат една седмица премиерът Бойко Борисов да излезе с решение:

"Нормално е да изчакаме няколко дена до седмица, след това вече няма как да приемем, че е нормално да няма отговор - за нас това ще бъде отговор "не" и ще трябва да вземем своето решение като коалиция", каза още лидерът на НФСБ.

Късно вчера, след среща с Борисов, от ПФ демонстрираха смекчаване на позицията си и обявиха, че ще чакат по-дълго неговото решение. Първоначално те обявиха, че ще съобщят позицията си до 24 часа.

"Подхождаме изключително отговорно, отговорни патриоти сме и точно защото сме такива не можем да си позволим своеволно да разрушаваме това крехко мнозинство в парламента", заяви Симеонов сред срещата с Борисов.

Красимир Каракачанов пък подчерта, че ПФ не е поставял условия на премиера относно избора на Орхан Исмаилов, но е представил "някои материали", защото "това лице на това място не е приемливо".

Самият Орхан Исмаилов вчера заяви, че е готов да подаде оставка, ако от това зависи стабилността на правителството.

Кънев срещу други назначения

След като защити Орхан Исмаилов, Радан Кънев реагира остро срещу номинацията на Радослав Миленков за шеф на "Фонда за гарантиране на влоговете", защото е избран без нужното публично обсъждане или поне съгласуване с Асоциацията на банките. Кънев добави, че не знае дали предложеният директор в Общинска банка е професионалист.

По повод предложението бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, разследван за корупция, да оглави ДАИ, лидерът на ДСБ каза, че това му изглежда като "трудоустрояване".

"Изглежда си търси работа, не може да се върне на предишния си пост и му предлагат този, неприятно е", добави той.


АНКЕТА: Да бъде ли оттеглен зам.-министър Орхан Исмаилов?