"Бих настоявал за подобряване на коалиционните отношения, бих настоявал за по-ясна формула, по която да се вземат решенията в коалицията, нека го кажа направо ще предложа излъчването на Коалиционен съвет", заяви в Бургас военният министър и съпредседател на Реформаторския блок Николай Ненчев.

Той каза това в отговор на въпрос как възприема общото гласуване на между ГЕРБ и ДПС по въпроса за пенсионните фондове.

Радан Кънев от Реформаторския блок определи гласовете, подкрепили промените в осигурителната система като"ГЕРБ, ДПС и хората на Христо Ковачки".

Според него в петък е бил нанесен тежък удар върху десните избиратели в България.

„Под бруталния натиск на финансовия министър Владислав Горанов ГЕРБ направи огромна грешка. Тази грешка е поправима",
 убеден е той.

Кънев изтъкна, че реформаторите се надяват на президентско вето върху решението на НС за пенсионните фондове, на повторен дебат и различно гласуване. Той обясни, че от РБ ще се борят до последния момент, през вето, ако трябва, и през Конституционния съд, но най-вече през диалог, за да се защити интереса на хората.

В петък вечерта Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване. Гражданите ще избират дали да се осигуряват изцяло в НОИ или да запазят сегашното положение. 

"Ситуацията в коалицията, подкрепяща правителството на Бойко Борисов, е "малка политическа криза", посочи още Кънев.

Радан Кънев поиска, ако има ново обсъждане на темата след евентуално наложено вето от страна на Росен Плевнелиев, то да се състои в присъствието на премиера Борисов и да се изяснят позициите на всички партии.

Президентът обаче обяви, че няма да налага вето.

В петък Кънев е търсил Бойко Борисов по телефона, но премиерът не се е отзовал. "Говорих обаче с него преди ден, ще разбера дали той подкрепя Горанов или не", уточни Кънев.

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира:

"Ако има риск за коалицията, има риск за държавата, така че аз преглъщам всичко седмици наред, много неща не ми харесват, стискам зъби".

Анкета: Къде отива вноската ви от втория стълб?