Манолова има предвид преди всичко бизнесмени, които не се разплащат със своите служители, поясни самата тя в Дупница.

Там омбудсманът за пореден път се среща с протестиращите работници от фирма "Абонданца", в която италианци мамят български работници.

Въпреки споразумението за разсрочено изплащане на трудовите им възнаграждения, сключено с представляващия фирмата Луиджи Каприоти, те не са получили нито стотинка.

"Това е нагла експлоатация на труда на български граждани, нарушение не просто на българското законодателство, а на конституционни норми", подчерта Манолова. Тя продължи:

"Има много работодатели, които се отнасят нагло и безотговорно към своите работници, като не си плащат дължимите възнаграждения, прехвърлят се фирми, обикновено на клошари или на хора без всякакви доходи".

Законодателните предложения, които омбудсманът подготвя са свързани с въвеждането на ясни забрани, да не се прехвърлят фирми, ако работодателят не е изплатил задълженията си към работниците си.

Манолова ще предложи също да се удължи до 1 година срокът за обезщетения от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия.

Омбудсманът смята да сезира и Конституционния съд против такива законови текстове, които защитават работодателите и ощетяват работниците.