Освен това работодателите не без ирония настояха премиерът да въведе административно нарастване на инвестициите и на брутния вътрешен продукт.

Работодателските организации искат да продължат диалога с управляващите по въпроса за отпадане на клас “прослужено време“. Те обвиниха синдикатите в изкривяване на истината и предоставяне на неверни данни, с които заблуждават управляващите относно социалният ефект на класа за прослужено време.

Отмяната на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит няма да ограничи права на лицата, защото размерът на получаваното от тях възнаграждение няма да бъде намалено. Така смята Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Според него отмяната на т. нар. "клас" ще създаде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители.

Кирил Домусчиев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците обяви синдикатите за вредни за България.

Синдикатите пречат за развитието на икономиката, за развитието на държавата и реално, пречейки на развитието на икономиката, те пречат и в социалната сфера, и във всякакви други сфери на социалния живот. Ако сега беше 1990-а година или 1991-а година, може би вие щяхте да ме оборите. Аз също не бих изтъкнал това нещо, но сега, 27 години по-късно, вие можете да видите колко са нараснали синдикатите. Не. Те са вече пред изчезване, каза Домусчиев.

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на АОБР Васил Велев заяви, че с преструктуриране на работната заплата и отпадането на допълнителното възнаграждение за прослужено време, което ще се инкорпорира в основната месечна заплата на работника или служителя, ще се даде възможност за равнопоставеност на работниците и служителите.

По този начин, по думите му, ще се преодолее дискриминационното различие между държавните служители, за които такава промяна е в сила от години. След отпадането на класа за прослужено време ще се преодолее и необоснованото различие във възнаграждението на лица, извършващи една и съща дейност, но с различна продължителност трудов стаж.

Според Васил Велев отмяната на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит няма да ограничи права на лицата, защото размерът на получаваното от тях възнаграждение няма да бъде намалено. Той допълни, че отмяната на т. нар. "клас" ще създаде възможност за връщане на трудовия пазар на работници и служители.

Заявката на бизнеса дойде след като миналата седмица стана ясно, че правителството няма да се съобрази с искането на работодателските организации за премахване на добавката за прослужено време от заплатите на работещите по трудов договор.

Идеята за премахване на тези надбавки възроди вицепремиерът Валери Симеонов.
Подкрепи го и шефът на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. Според нея няма гаранция, че по-възрастен работник е по-конкурентоспособен от младия специалист и тези надбавки не са честни.

По късно Симеонов се извини за прибързаното изявление и обясни, че това било негово лично мнение и не засягало правителството. Днес Менда Стоянова защити позицията си и изрази съжаление, че идеята не се приема от кабинета.

В момента добавката за стаж вдига заплатите с около 0,6% годишно, което води до парадокси като например – чистачка с 20 години стаж получава заплата колкото на млад учен.

Работодателските организации са твърдо против надбавките за стаж. Те настояват и за премахване на минималната заплата и минималния осигурителен праг.