По думите му – отпуските трябва да се смятат пропорционално спрямо отсъствията по други причини – т.е. ако някой е отсъствал половин година от работа, то и правото му на платен отпуск трябва да се намали наполовина – т.е. от 20 дни да стане 10 дни.

„Представете си примерна майка, която е 2 години в майчинство в момента, в който се върне от работа, тя има натрупана отпуска. Не е въпросът в отпуската. Въпросът е, че пропорционално би следвало да се намалява на база на това колко си бил в болнични. Отпуската е да починеш от работа. Ако ти цяла година не си работил, няма какво да почиваш. Не че майчинството е лесно, просто е друго. Тоест ако в годината имаш 20 дни отпуска, шест месеца си бил болен, то би следвало да ти остане платен отпуск 10 дни, половината от това, което всъщност би работил", обясни идеята си Ганев. Той допълни, че това има значение за бизнеса в дългосрочен план. Представителите на работодателските организации приеха позитивно идеята, а на синдикатите заявиха, че подобна идея трябва да се обмисли.
В края на октомври стана ясно, че обезщетението за майчинство и безработица ще се изчислява на базата на осигурителния доход от последните 24 месеца. Това  предвижда проектът на бюджета за държавното обществено осигуряване, който беше одобрен от надзорния съвет на НОИ.

Ако не успеем да усвоим заложените европейски средства, се очертава през 2012 г. да имаме много лоша инвестиционна среда, а единствените стъпки за увеличаване на доходи са увеличение на минималната работна заплата и на най-ниските пенсии. Това отбеляза икономистът Кирил Ананиев по време на кръглата маса, предаде БТА. Според него както тази, така и следващата година ще имаме икономически растеж под два процента.

Според икономистите Петър Ганев от Института за пазарна икономика и Георги Ангелов от Института "Отворено общество" в бюджета не са заложени реформи, а отново се търси разпределяне на средства според тавана на разходите, с които всяко министерство разполага.
Привилегиите за служителите на МВР и МО
като получаване на 20 заплати при пенсиониране трябва да отпаднат изобщо, категорични са икономистите.  

Председателят на БСК Божидар Данев заяви, че през следващата година огромната опасност се крие в загубата на работни места, а с повишаване на заплати, социални и здравни осигуровки за бизнеса не остава друг вариант освен да съкращава хора.

Всички икономисти се обединиха около тезата, че плюсове на бюджет 2012 са залагането на дефицит до 1,3 процента, запазването на 4,5 млрд. лв. минимален фискалния резерв и намаляването на разходите, преразпределяни от бюджета до 36,5 процента при възможни 40 на сто.