До 15 хил. лв. глоба за фирма, ако държи работници на студа

stat
12:26  |  11 януари 2017 | Бизнес / Редактор Георги Брандийски / обновено преди 55 минути
ГИТ напомни на работодателите, че са длъжни да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите
Сн.: БТА

Между 1500 и 15 000 лева е санкцията за фирмите, допуснали свои служители да работят на открито при минусови температури без необходимите предпазни мерки.
Наблюденията на Инспекцията по труда в Плевен показват, че повечето работодатели се съобразяват с изискванията. Под особено наблюдение са фирмите, в които работата се извършва на открито, казва директорът Борис Петков, цитиран от БНР.

Това са обикновено строителни фирми, които все още не са довършили нещо и нещо трябва да се направи, в сферата на комуналните услуги, ВиК, електрото, там трябва да се вземат мерки, по-честичко да се прибират на топло, да им се осигуряват топли напитки, топли облекла, обясни Петков.

В инспекцията до момента е получен само един сигнал.

Преди дни ГИТ напомни на работодателите, че са длъжни да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия.

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метеорологични условия. Той трябва да прецени доколко тези неблагоприятни климатични условия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки.

Такива мерки могат да бъдат промяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, промяна на типа работа, като се възлага такава, която е по-безопасна при дадени условия.

Други мерки са осигуряване на подходящи лични предпазни средства или средства за колективна защита, на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, топли напитки и т.н.
Последно в Бизнес


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?