Това съобщи директорът на ГИТ Румяна Михайлова по време на представянето на резултатите от масираните проверки за трудови договори като мярка срещу сивата икономика, предаде БГНЕС. Проверките започнаха през юни.

6-7 бармани и сервитьори са били скрити в работещо хладилно помещение при проверката на инспекторите в комплекс "Елените" в Ловешка област. При повторна проверка там работниците били скрити в сутерена на друг търговски обект.

Работници са били укривани и във фирми от шивашката промишленост. Собственикът на шивашка фирма в Петрич едва не задуши десет работници в товарен асансьор, след като ги натика там заради проверка миналия месец. 41 души в цех за риба в Любимец без трудови договори също са били скрити от инспекторите.

Във Варна собственик на заведение е набил непълнолетна, която е декларирала, че работи без трудов договор.

Инспекторите на агенцията са открили от средата на юни досега 891 случая на работа без договори от общо 4333 предприятия в страната.

Днес стана ясно, че процентът на събираемост на глобите, наложени от ГИТ намалява. За тази година събираемостта е около 30%.
За цялата минала година при проверки са засечени 1063 случая без трудови договори, съставени са актове, каза Михайлова, цитирана от БТА.
Нарушенията по заплащането на труда са 2538. Издадени са 2138 предписания, съставени са 400 акта.

Нарушенията на работното време са 1551, дадени са 1498  предписания, съставените актове са 101.
27 са случаите на взети на работа непълнолетни лица, без разрешение от инспекциите по труда. Съставени са актове и са подадени сигнали до прокуратурата.

Работодателите правят опити да прикриват нарушенията на трудовото законодателство, включително със съгласието на работници, коментира Михайлова. Шефове масово правели трудови договори в деня на проверката или ден преди това.

В много от случаите те се държали грубо с инспекторите, а охраната на предприятията не пускала проверяващите.
Регистрирано е масово въвеждане на 4-часов работен ден при полаган 8 или 12-часов труд. В шивашко и дървообработващо предприятие пък се работело през нощта, без да има нужда.

В кампанията участват представители на НОИ, НАП и Агенцията по заетостта. Проверките продължават. Вчера социалният министър Тотю Младенов обяви, че по всяка вероятност неплащането на социални осигуровки (свързано с несключване на трудови договори) ще бъде криминализирано.