Една трета от чуждестранната работна сила на Острова замисля да го напусне, като най-висок е процентът сред високо квалифицираните кадри от ЕС – 47%, сочи проучването, цитирано от БНР.

Публикуваният днес доклад на „Делойт“ предупреждава за сериозните последствия за работодателите, което засилва натиска върху министрите за разумна миграционна политика и намиране на начини за подобряване на квалификацията на местните работници и по-рационалното използване на автоматизацията в производството.

Според проучването, Брекзит вече е накарал някои работници от ЕС да напуснат страната. Причините се коренят отчасти в несигурността около британската икономика, както и падането на стойността на паунда спрямо еврото.

Анкетата показва още, че въпреки Брекзит и политическата несигурност в резултат на последните общи избори, мнозина от континента все още намират Великобритания за привлекателно място за работа, но мнението се е променило чувствително сред онези, които вече живеят и работят в Обединеното кралство.