Чужденец, търсещ закрила, ще има право на достъп до пазара на труда, ако производството не приключи до три месеца от подаването на молбата му поради независещи от него причини, беше записано в закона, предаде БТА.

Въвежда се понятието "международна закрила", което включва статут на бежанец и хуманитарен статут. Закрилата, която България ще предоставя на чужденци, ще включва убежище, международна закрила и временна закрила.

Временната закрила ще се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие в големи размери на територията на съответната държава, и които не могат по тези причини да се завърнат там, предадоха БТА и БНР.

Получилите убежище ще могат да сключват споразумение за интеграция.
Ще се изисква становище от ДАНС при даването на международна закрила, съобщи БНР.

Промените са с цел транспониране в българското законодателство на европейски директиви.

Против измененията се обявиха от Патриотичния фронт (ПФ) и "Атака".

По време на дебатите депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро възрази:

"Не може всеки друг да дойде и да ми хваща портфейла и да си вади каквото си иска от него. Този чужденец, който е дошъл в България, не може само защото се обявява за болен или принадлежащ към някаква уязвима група, автоматично да получава статут. Не може човек, който не е получил статут, да се хване за фондовете, които го обучават и му дават възможност за професии, защото това са фондове за нас, българите".

По думите му, ако Европа финансира някакъв фонд специално за тях, да, но в никакъв случай те не трябва да точат българските фондове.

Срещу даването на това право се обяви и Николай Александров от "Атака":

"Вие уреждате именно такива центрове или т.нар. "горещи точки", където веднъж пристигнали в България, ние запазваме стария статут, но даваме възможност и за нов статут, и за международна закрила. С част от разпоредбите вървите към това, което и Кристалина Георгиева призоваваше преди месеци - да оправим демографията на България като приемаме бежанците".

По-рано днес МВР, ДАНС и прокуратурата съобщиха, че при съвместна операция срещу незаконната миграция в цялата страна са задържани над 500 души, 46 от които са каналджии. Проверени са над 5000 превозни средства и над 9000 души в цялата страна, в акцията са участвали 1639 служители на МВР и близо 300 единици техника.