Новият план-прием предвижда от септември 923 деца от 17 области в страната да се обучават чрез работа за общо 29 професии в 29 професионални гимназии и паралелки.

17 нови професии влизат в дуалното обучение >>>

Сред новите възможности ще бъде професията "Приложен програмист". Дуално обучение по нея е заявено в по една паралелка в Професионалната техническа гимназия "Никола Й. Вапцаров" във Враца и в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", се посочва в съобщението.

Обучение чрез работа в различни гимназии в страната ще има още по професиите "Електротехник" със специалности "Електроника", "Електрообзавеждане на производството" и "Електрически инсталации", "Техник на енергийни съоръжения и инсталации" със специалност "Възобновяеми енергийни източници" и други.

Три от новите специалности, по които ще има дуална форма на обучение, са по българско-швейцарския проект ДОМИНО. Това са "Автомобилна мехатроника", "Промишлена електроника" и "Мебелно производство".

В рамките на проекта за последните две години са се включили 425 ученици от 16 професионални училища в страната. Участие са взели 62 фирми и предприятия.

Младежите, които се обучават в 11-и и 12-и клас в дуална форма, ходят два дни на училище и три на работа. За труда си те получават 90 на сто от минималната работна заплата в страната. Част от фирмите могат да предоставят и стипендии, които са отделно от възнагражденията на учениците.

Днес в МОН бяха връчени награди на деца от паралелки с дуално обучение по професията "Готвач", които участваха в конкурса "Аз готвя най-добре" на Швейцарската образователна група. Учениците писаха есета за ресторанта на мечтите им. Най-добрите от тях бяха заснети на клипове и качени на сайта на проекта ДОМИНО, информират от МОН.

Първата награда в конкурса е взела деветокласничката от Професионалната гимназия "Св. Иван Рилски" в Перник Десислава Кирилова. Тя ще изкара едноседмичен курс по готварство в Кулинарната академия - Швейцария.

Втори се е класирал бургазлията Костадин Джардов от Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Той също ще посети Швейцария, където ще е гост на Деня на отворените врати на Швейцарската образователна група.

На трето място в конкурса "Аз готвя най-добре" са Халиме Кралъ от Бургас и Ивета Александрова от Перник. Те са получили от представителя на Швейцарската образователна група за Източна Европа Камий Хосейни книга с рецепти и готварска престилка от музея на прочутия швейцарски майстор-готвач Антон Мозиман.