Повечето от тези 67%  не четат книги, не спортуват, не се занимават с извънкласни дейности (ако учат), не търсят възможности за придобиване на нови умения и знания или за професионална реализация.

Това сочи проучване за ефективността на младежките политики у нас, представено от зам.-министъра на младежта и спорта Калин Каменов. Той уточни, че българските младежи са на първо място в Европа по показател NEETs, предадоха Дарик и БТА.

33% от участвалите в проучването споделят, че живеят трудно или едва свързват двата края, но 51% не работят, 62 процента никога не са ползвали услугите на Бюрата по труда, едва 4 на сто са започнали собствен бизнес, а 29 на сто планират скоро да емигрират.

Каменов обясни, че 60 на сто от безработните младежи са от ромски произход.
Големи трудности изпитват обаче и младите хора, които живеят в малки населени места.

„От близо 1500 анкетирани 77% не смятат да изкарват допълнителни курсове и да добиват нови умения в своето свободно време. 63% не спортуват и не смятат и да спортуват, 69% от тях не четат", каза той.

По думите на зам.-министъра има сериозен проблем и с инициативността на младите хора.

75% не се интересуват активно от политика, 28% заявяват, че ще гласуват на предстоящите местни избори, а 10% свободно завяват, че биха продали гласа си.

Ниско е и доверието в институциите. 80 процента от анкетираните смятат, че местната администрация не обръща внимание на техните проблеми, едва 32 процента вярват че в България може да се забогатее по честен начин.

Липсата на инициативност също е сериозен проблем след българските младежи. 98 процента не са членували в никакви организации, а само 7.5 процента са се занимавали с доброволчески дейности.

Каменов обясни, че младежките центрове, които работят на територията на страната, трябва да бъдат по-активни да помагат на младите хора в намирането на работа.

Според него причините са комплексни, не е само заради това, че няма работа.
По думите му има много възможности за работа, но в доста случаи те не са достъпни, не стигат до онези, които имат нужда от работа.

"Говорим за конкретно населено място, където има голям брой безработни хора, които не са мотивирани, нямат желание, загубили са стимул да търсят работа. Чакат някой да им помогне, тогава отиваме при тях и им помагаме", добави Калин Каменов.

Преди 2 дни шефката на трудовата дирекция в социалното министерство Елка Димитрова обясни, че държавата и общините ще пускат от тази година специални екипи, които да издирват безработни млади и да ги карат да се регистрират.

Проверки

Министерството на младежта и спорта ще засили контрола върху дейността на Младежките информационни центрове, финансирани по Националната програма за младежта. 32 са организациите, които тази година са получили средства от бюджета, за да популяризират програмите за обучение, квалификация и стартиране на бизнес сред младите хора у нас. Държавата е дала 1,4 млн. лева на младежки и неправителствени организации.

Данните от проверки на министерството обаче сочат, че на някои места центровете не работят ефективно, не успяват да достигнат до целевите групи и да дадат конкретни резултати.

На представители на министерството им се наложило да търсят сдружение "Голям брат, голяма сестра" в Пловдив, чийто офис бил заключен, а телефоните - изключени, съобщи Медиапул.
Въпросната организация е била финансирана с 45 000 лева.
Друго сдружение - "Призма" от Кърджали, получило 35 000 лева от държавата, пък въобще не поддържало офис.
Двете организации най-вероятно ще загубят отпуснатото им финансиране.