Израел спешно се нуждае от 2000 наши строители

stat
16:39  |  6 февруари 2013 | По света / Редактор Лилия Чалева /  
Строителните работници ще се наемат в Израел срещу 1000 евро Строителните работници ще се наемат в Израел срещу 1000 евро
Сн.: EPA/БГНЕС

Спешно имаме нужда от още около 2000 работници, заяви Аарон Барзани, генерален директор на Службата по населението и миграцията към Министерството на вътрешните работи на Държавата Израел, след среща в социалното министерство у нас.
Той припомни, че към момента в Израел работят близо 800 българи, основно в строителството, предаде БТА.

През този месец заедно с правителството на България ще излезем с масивна рекламна кампания, за да подготвим голям брой служители, а през март ще бъде отворен обектът, на който ще се извършват практическите изпити за наемане на работа, каза Барзани.

Следващата седмица ще се уточни графикът на информационните кампании за наемане на български строителни работници в Израел, като на този етап се търсят около 2000 строители - кофражисти, зидари, мазачи и общи работници, уточни изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.
Критериите за кандидатстване за работа в Израел са разширени по отношение на възрастта - наемат се работници до 50 години. Изисква се да не са работили преди това в страната, да нямат роднини там и да не са осъждани. Кандидатите трябва да представят и медицински документ, че са физически здрави, предвид климатичните условия в страната, допълни тя.

По думите на Барзани през годините Държавата Израел е била изложена на негативно явление, при което фирми събират посреднически суми от служители и работници. Според него посреднически и строителни фирми се опитват да провалят споразумението в неговото приложение.
"Твърдо сме решени да продължим и да утвърдим това споразумение. Правителството на Израел си постави за цел да преустанови тази практика, която създаде условия за търговия с хора и използването им почти робовладелски", отбеляза Барзани.

Той съобщи, че с решение на израелското правителство наемането на работници в Израел ще се извършва директно, без посреднически фирми. Създадена е система за наблюдение и законово заставяне, за да се гарантира грижата за работниците, както и гореща телефонна линия, на която да се подават жалби за нередности.

Правителството на Израел се задължава да се грижи за възнагражденията и благоденствието на работниците, отбеляза Барзани. Като доказателство той посочи жалбата, получена в Службата по населението и миграцията за лошите битови условия на българските работници в град Ришон ле Цион. Жалбата е обработена изключително бързо, 50 инспектори се пристигнали на място и са се погрижили да евакуират работниците, отбеляза Барзани.
Той допълни, че към днешна дата обектът е затворен, броят на работниците, които са били там, е около 250, от които 35 са българи. 

"15 работодатели днес са разследвани и преписките по разследването ще бъдат прехвърлени на прокурор. Ще извършим законово заставяне, ще проверим изпълнението на закона и неговите разпоредби от фирмите работодатели на строителните обекти, на които работят тези работници, както и условията при които живеят", каза още Барзани.

Как ще стане наемането на 2000 работници в Израел

Заявленията за работа се подават в бюрата по труда, откъдето кандидатите получават пълна информация какви документи трябва да подготвят. След това те се насочват към Асоциацията на строителните предприемачи на Израел - фирмата, извършваща практическите изпити. От издържалите практическо обучение на случаен принцип се подбират 75% от всяка одобрена група, които да заминат на работа в Израел. Те се информират кога е полетът им и се изпращат до летището. Трудовият договор се подписва с Агенцията за временна заетост на Израел.

Месечното заплащане е 5000 шекела (1000 евро)
, плюс добавка от 25% за всеки допълнителен час. Работодателят заплаща и 700 шекела (140 евро) обезщетение при уволнение и пенсия, сума, която се заделя всеки месец. При допълнителни часове работа може да се достигне и до възнаграждение от 10 000 шекела месечно (2000 евро) и над тази сума, съобщиха от Службата за населението и миграциите към Министерството на вътрешните работи на Държавата Израел.

Последно в По света


”Святата” република на Радев

Президентът Радев продължава да бомбардира публиката с думи, които тя иска да чуе.