Това показват резултатите от Национално представително проучване "Българската младеж 2013", направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщи "Фокус". То е проведено от 7 до 19 юни сред 1100 души между 15 и 35 г. в цялата страна.

Предимно младите, които категорично искат да останат, са с висше образование (56%), между 30 и 35 г. (56% ), живеещи в София (52%), на заетите в държавния сектор (58%) и на семейните (53%).

43% от младите хора имат намерение временно да напуснат България. Сред тях са на възраст между 15 и 18 години, жителите на селата, от етническите малцинства, ниско образованите и безработните.

12% от участвалите в изследването имат намерение да останат да живеят в чужбина завинаги - по-често това са на възраст до 18 г., ниско образовани, безработни и необвързани.

Основните причини за напускане на страната са нисък жизнен стандарт и безработица.
Допълнително някои анкетирани уточняват „по-добри възможности за собствен бизнес в чужбина“, „за да събера пари да си платя кредитите / да започна бизнес / за обучение на децата ми”.

Възнамеряващите временно или постоянно да напуснат най-често посочват за причини:
  1. Ниският жизнен стандарт у нас (мизерия, бедност) – 48%. По-често това е причината за миграция според високообразованите, хората между 25 и 35 г. и живеещите извън столицата.
  2. Високата безработица в страната – 35%. По-често тази причина посочват младежите между 19 и 25 г. и жителите на малките градове и селата, представителите на малцинства и ниско образованите.
  3. Липсата на перспектива – 13%.
  4. За обучение (престижен университет) – 12%.
  5. На почивка, екскурзия – 7%. Това посочват основно жители на столицата и студенти.
  6. Заради липсата на законност и правов ред у нас – 5%.