Улесняват работодатели да наемат непълнолетни

stat
14:54  |  19 юни 2017 | Общество / Редактор Георги Брандийски /  
Работодателите да могат да подават молби за разрешение за работа на непълнолетни лица и по електронен път Работодателите да могат да подават молби за разрешение за работа на непълнолетни лица и по електронен път
Сн.: Shutterstock

Работодателите да могат да подават молби за разрешение за работа на непълнолетни лица и по електронен път.
Това предвижда публикувана за обществено обсъждане промяна в наредба. Документите се приемат от дирекциите на Главна инспекция по труда.

За да разреши работа на непълнолетен, от трудовата инспекция ще искат от работодателя да опише вида работа.

Новост е изискването да се представи оценка на риска на работното място, мерки за защита на здравето и разпределение на работното време.

При пропуски в документацията, ще се дава 5-дневен срок за тяхното отстраняване, а срокът за произнасяне е 7 дни, предвиждат още предложените промени.

Поисканите от работодателите разрешения за наемане на непълнолетни през 2016 г. са 5283. Ръстът им е почти двоен спрямо 2015 г., когато исканията са били 2700, съобщи преди дни ГИТ. Дадените през миналата година разрешения са 5009, като 90 от тях са за наемане на работа на непълнолетни до 16 години.

За първите пет месеца на 2017 г. в ГИТ са постъпили 1232 искания за разрешения за работа на непълнолетни, дадени са 993, от които 24 за ненавършили 16 години. За сравнение, през същия период на 2016 г. исканията са били 734.

Най-често непълнолетни се наемат за извършване на дейности в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през дългата лятна ваканция. През 2016 г. са констатирани 99 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда, докато през 2015 г. техният брой е 48.

Традиционно, най-много от тези нарушения са констатирани в ресторантьорството и търговията на дребно.
Последно в Общество


Какви са очакванията от предстоящата среща Турция -ЕС?

Ротационният председател на ЕС - българският премиер Бойко Борисов, ще бъде домакин на среща на 26 март в българския черноморски пристанищен град Варна.